Rôzne Správy

FOTO: Výjazd žilinského primátora Chomu v Belgicku, nechýbal ani Sagan

V Belgicku sa stretol prvý muž mesta spolu so svetoznámym žilinským rodákom. Čo robili Choma a Sagan v krajine čokolády?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Výjazd žilinského primátora Chomu v Belgicku, nechýbal ani Sagan
4
Galéria
Zdroj: Mesto Žilina

Primátor Žiliny Igor Choma a primátor partnerského belgického mesta Essen Gaston Van Tichelt sa stretli v nedeľu 13. augusta pri príležitosti záverečnej etapy cyklistických pretekov BincBank Tour 2017, ktorá sa konala v Essene a zúčastnil sa na nej aj svetoznámy Žilinčan Peter Sagan. TASR o tom informoval hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Na partnerstvo sú pyšní aj kvôli Saganovi

,,V celom Belgicku sa Peter Sagan teší obrovskej popularite a predstavitelia Essenu sú veľmi hrdí na to, že ich partnerským mestom je Žilina – rodisko tohto úspešného cyklistu. Primátori oboch miest spolu s veľvyslancom SR v Belgicku Stanislavom Vallom sa s dvojnásobným majstrom sveta v cestnej cyklistike stretli pred štartom na pódiu a spoločne sa podpísali do kroniky mesta Essen," uviedol Čorba.

Doplnil, že v rámci návštevy obaja primátori spoločne zasadili v novej obytnej štvrti „strom priateľstva“ a slávnostne odhalili tabuľu s názvom „Žilinská ulica“ (Zilinastraat), ktorá sa pridala k okolitým uliciam, pomenovaným po všetkých partnerských mestách Essenu. To však nie je jediná Žilinská ulica za našimi hranicami. Rue de Zilina nájdete napríklad aj na predmestí Paríža. Písali sme v článku: Spojitosť, o ktorej ste možno nevedeli: Vo Francúzsku nájdeme Rue de Zilina

Začalo to už v osemdesiatych rokoch

Mesto Essen je partnerským mestom Žiliny oficiálne od roku 2002. ,,No spolupráca siaha až do roku 1985, kedy detský spevácky zbor Odborárik pod vedením Zlatoňa Bábika vystupoval prvýkrát v Belgicku. Essen sa nachádza v severnej – flámskej časti Belgicka v provincii Antverpy a často sa zamieňa s veľkým mestom Essen v Nemecku. Mesto má približne 18 000 obyvateľov a od Žiliny je vzdialené 1350 kilometrov," dodal hovorca mesta Žilina.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM