Správy

FOTO: Poznáme najkrajšiu zelenú krásu. Titul Strom roka získal budatínsky platan

Víťazom ankety Strom roka 2016 sa stal platan z Budatína, ktorý získal 2488 hlasov. Bude reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Poznáme najkrajšiu zelenú krásu. Titul Strom roka získal budatínsky platan
Zdroj: ekopolis.sk

Na druhom mieste v 14. ročníku ankety sa umiestnila lipa, ktorá rastie v Spišskom Bystrom, tretie miesto patrí pagaštanu z Malého Cetína. O poradí 12 finálových stromov rozhodlo rekordných 19 285 hlasov.

Prvé miesto získal platan javorolistý (platanus hispanica) z Budatína v okrese Žilina, ktorý rastie v lokalite parku pri Budatínskom hrade a má 270 rokov, obvod kmeňa 603 cm a výška 27 metrov. Tento platan je najväčší z platanov v Budatínskom parku na sútoku riek Kysuce a Váh. Založený bol za vlády grófa Jána Suňoga v roku 1745.

Hlavným záhradníkom a tvorcom zámockého parku bol Ján František Roder zo Sliezska. V bezprostrednej blízkosti tohto veľkého zdravého stromu rastie ďalší menší, chorý, bútľavý.

Dvaja bratia

Dva platany rastú pospolu ako dvaja rozdielni bratia, koreňmi sú však neoddeliteľne previazaní. Víťazný platan z Budatína dostane odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie vo výške 300 eur. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnili na 2. a 3. mieste, rovnako získajú peňažnú sumu 300 eur, ktorá bude použitá na ich ošetrenie.

„Cieľ ankety je jednoduchý, pritiahnuť pozornosť ľudí k životnému prostrediu, ku stromom, pomôcť im nájsť si cestu k tomu, aby sme prostredie, v ktorom žijeme, mali radi, aby sme sa oň starali. Príroda k Slovensku vždy patrila a patrí, záujem o anketu a príbehy stromov rastie, to o niečom svedčí, že nie je nám to tu jedno,“ povedal pre TASR Peter Medveď, riaditeľ Nadácie Ekopolis.

Lipa o lipe

Na druhom mieste sa umiestnila lipa, ktorá rastie v Spišskom Bystrom. Tretie miesto patrí pagaštanu z Malého Cetína. „Prírodu mám veľmi rád, tak ako všetci iní ľudia, či už pozrieť niečo, alebo ísť do prírody a užiť si to. Myslím si, že by sme ťažko hľadali človeka, ktorý nemá k prírode vzťah. Do prírody chodíme, vždy keď môžeme,“ dodal patrón ankety, spevák Peter Lipa.

Organizátorom ankety je Nadácia Ekopolis v spolupráci s partnermi, ktorými sú Nadácia Slovenskej sporiteľne a Slovenská agentúra životného prostredia. Patrónom ankety je už piaty rok spevák Lipa. Poslaním ankety je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie.

Strom roka 2016
7
Galéria
Zdroj: ekopolis.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM