Igor Petrík Správy

FOTO: Ovocný sad na Vlčincoch sa stáva realitou: Začali prvé práce na jeho realizácii

O tom, že devastovaná a roky nevyužitá asfaltová plocha medzi blokmi na Dobšinského ulici na sídlisku Vlčince sa má zmeniť na ovocný sad, sme už písali. V rámci realizácie projektu sa tento týždeň rozbehli prvé práce.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Ovocný sad na Vlčincoch sa stáva realitou: Začali prvé práce na jeho realizácii
Zdroj: Dnes24.sk

Takmer dve tisíc metrov štvorcových veľký pozemok, kde by mal už budúci rok vyrásť ovocný sad, dnes tvorí betón s rozpadnutým povrchovým asfaltom. Čo všetko by sa mohlo ešte pod povrchom skrývať, mal ukázať pondelkový prieskum, pomocou navŕtaných sond. „Bola som pri tom osobne. Sonda vyvŕtala asfalt a betón – 12 až 14 centimetrov a potom narazila už len na hlinu. Vyvŕtaný materiál pôjde do laboratória, kde sa zistí tvrdosť betónu. Realizáciu stavby sadu nevidím príliš komplikovane. Najzložitejšia bude podľa mňa asanácia súčasného povrchu. Dúfajme, že výsledok sondovania je smerodajný a že nás už nič neprekvapí,“ po­vedala pre Žilina24 poslankyňa Iveta Martinková, iniciátorka celého projektu.

Dodala, že betón pod asfaltom by sa po vybratí mohol použiť napríklad aj na stavbách. „Túto plochu premeniť na zeleň je jednou z mojich priorít. Na realizačný projekt bolo v rozpočte vyhradených šesť tisíc eur. Na stavbu sadu je už vyčlenených 50 tisíc eur v budúcoročnom rozpočte mesta,“ povedala poslankyňa.

Poslankyňa už má jasno aj v tom, aké druhy drevín by mali v plánovanom sade byť. „Zasadíme  dreviny, ktoré budú odolné proti škodcom. Tiež sa postaráme o to, aby boli v sade rody prirodzených ničiteľov škodcov ako napríklad lienky. Okrem bežných druhov sa vrátime aj k starším, už zriedka pestovaným stromom ako napríklad dula, mišpula, drieň, moruša a samozrejme orech. Sad bude mať aj vysokú edukatívnu hodnotu. Deti z okolitých škôl sa v ňom budú môcť realizovať v rámci pestovateľských prác. Tiež sa vytvorí harmonogram zberu ovocia,“ priblížila Iveta Martinková s tým, že sad bude chránený oplotením prípadne aj kamerovým systémom.

Mohlo by vás zaujímať:

Nevábny priestor na sídlisku Vlčince sa má zmeniť na nepoznanie: Namiesto asfaltu ovocný sad!

Foto: Iveta Martinková

FOTO: Ovocný sad na Vlčincoch sa stáva realitou
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM