Kultúra

Filmový festival pod Dubňom: Prípravných je viac ako 30 titulov a to nie je všetko!

Milovníci dokumentárnych filmov si prídu na svoje! Januárový program kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie ponúka filmovú prehliadku Jeden svet. Okrem premietania vyše 30 titulov a zaujímavých diskusií, sa diváci zabavia pri tematických hrách či koncerte cimbalovej kapely.

Ilustračný obrázok k článku Filmový festival pod Dubňom: Prípravných je viac ako 30 titulov a to nie je všetko!
Zdroj: Dnes24.sk

Dokumentárne filmy sú zaostrené na ľudské práva, nacionalizmus, ekológiu, peniaze a ekonomickú krízu, menšiny, či utečencov. Hlavný program doplnia viaceré diskusie, Vegánska nedeľa, tematické hry pre deti aj dopelých, alebo koncert cimbalovej kapely. Festival sa bude konať v termíne od stredy 29. 1. do nedele 2. 2. v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie, kníhkupectve Artforum, Ekocentre Lesopark a Nadácii Polis.

„Ak sme sa v minulosti mohli cítiť pri pozeraní filmov z Jedného sveta celkom v bezpečí, okruhy, ktoré sa v rámci ľudských práv diskutujú dnes, už jasne presahujú aj do nášho malého a bezpečného Slovenska – nacionalizmus, ekológia, peniaze a ekonomická kríza, menšiny, či utečenci. Ak doposiaľ hovoril festival k nám, dnes už jasne hovorí o nás. Už nemôžeme tak ľahko konštatovať, že v kríze je svet, musíme si priznať, že v kríze sme my, alebo sme dokonca my sami krízou,” hovorí o témach prehliadky dramaturg Martin Krištof zo Stanice.

Najmladšie a najdynamickejšie náboženstvo

O najmladšom a najdynamickejšie sa rozvíjajúcom svetovom náboženstve – bahájskej viere, budú v stredu 29. 1. v Nadácii Polis diskutovať Venus Jahanpour z Kancelárie pre styk s verejnosťou Bahájskeho spoločenstva v SR, Pavel Kordoš, člen bahájskeho spoločenstva a publicista Andrej Bán.

Diskusiu doplní projekcia filmu Baháji v Iráne o prenasledovaní príslušníkov bahájskej viery v Iráne. Vo štvrtok 30. 1. budú na Stanici o nacionalizme (nielen) v politike debatovať Grigorij Mesežnikov, riaditeľ Inštitútu pre verejné otázky, Laco Oravec, programový riaditeľ Nadácie Milana Šimečku, Martin Dubéci, šéf kampane Radoslava Procházku na post prezidenta SR a moderátor Pavel Sibyla.

Pomocou skrytej kamery zachytil celý proces podvodu…

Filmový program ponúkne viac ako 30 titulov. Mrazivo vtipný je dánsky dokument Veľvyslanec, ktorého natáčanie dotoval režisér Mads Brügger z predaja pašovaných diamantov z Afriky. Pomocou skrytej kamery zachytil celý proces podvodu, ktorého bol sám aktérom.

Unikátna je aj snímka Spôsob zabíjania režiséra Joshua Oppenheimera. Ten poprosil bývalých členov jednotiek, ktoré počas prevratu v Indonézii zavraždili viac ako milión obyvateľov, nech natočia svoje krvavé spomienky formou hollywoodskeho filmu. Film zvíťazil na festivale Jeden svět v Prahe.

Ekocentrum Lesopark pripravilo v sobotu projekciu filmu Zelený tiger sa prebúdza o ekologickom hnutí v Číne a kníhkupectvo Arforum v piatok dokument Dajte nám peniaze sledujúci angažované svetové celebrity, ktoré sa rozhodli niečo podniknúť v boji proti chudobe.

Premietanie pre školy

Pre základné a stredné školy je už tradične pripravená špeciálna ponuka projekcií vybraných filmov festivalu, obohatených o lektorský úvod a diskusiu. Pre žiakov základných škôl sú projekcie bezplatné, pre študentov stredných škôl je návšteva za symbolickú sumu. Snímky rozširujú témy výuky občianskej náuky, dejepisu či zemepisu. Kompletný program festivalu, ako aj ponuku pre školy, nájdete na webstránke www.stanica.sk

foto: ilustračné/ Stanica

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM