Jozef Legéň Kultúra

Fest Anča ponúkne to najlepšie z animovanej tvorby: Súťaží aj panda z Margecian

Medzinárodný festival animovaných filmov Fest Anča v Žiline aj tento rok ponúkne v dňoch 27. – 30. júna divákom v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie, Star Century Cinemas, v Mestskom divadle Žilina a v Považskej galérii umenia to najlepšie zo svetovej animovanej tvorby.

Ilustračný obrázok k článku Fest Anča ponúkne to najlepšie z animovanej tvorby: Súťaží aj panda z Margecian
Zdroj: Dnes24.sk

Festival nie je iba klasickou prehliadkou filmov v kinosále, ale multimediálnym open-air podujatím so živou hudbou, performance, workshopmi, seminármi, koncertmi či výstavou. Dominantou festivalu je medzinárodná súťaž animovaných filmov, ktoré mohli tvorcovia prihlasovať do 29. marca. Animované filmy z celého sveta sa budú uchádzať o ocenenia Anča Award, Anča Music Video Award a Anča Student Award. Do súťaže ich prišlo 964.

3 najlepšie slovenské filmy

Fest Anča tento rok premietne najlepšie animované filmy zo Slovenska a celého sveta. Hneď v úvode festival otvorí v slovenskej premiére krátka snímka Ivany Šebestovej Sneh. Rozpráva príbeh ženy, ktorá čaká na svoju lásku, príbeh muža, ktorý v ďalekých krajinách hľadá dokonalú vločku a príbeh snehu, ktorý zahaľuje i roztápa sny… Na otváracom ceremoniáli sa premietne ešte ďalší imaginatívny príbeh, nový krátky hudobný film Ondreja Rudavského Mesiac, ktorý je zároveň aj v medzinárodnej súťaži Anča Award. „Celkom sa do súťaže prihlásilo dvadsaťsedem filmov od slovenských tvorcov. Vybrali sme z nich tri. Predstavujú to najlepšie, čo u nás za posledný rok vzniklo,“ uviedol pre médiá Maroš Brojo a dodal: „Tie ďalšie premietneme v samostatnej slovenskej sekcii.“

Mesiac

Film Mesiac odkazuje na pramene prehistorickej mystiky ľudstva. Ide o predstavu, ktorá Rudavského prenasledovala a fascinovala odmala. Atmosféra obrazov Boscha a Brueghela sa pretavuje do modernej, surrealistickej a futuristickej imaginácie a v magicky plynúcom čase vťahuje diváka do svojho sveta. Mesiac je vlastne výtvarným dielom, akýmsi obrazom meniacim sa v čase.

Panda v Margecanoch

V Medzinárodnej súťaži študentských filmov Anča Student Award sú Pandy Matúša Vizára, ktoré si to tento rok namierili aj do Cannes. Scény z filmu majú reálny základ. Číňania prenajímajú čiernobiely symbol komercializmu a aj záchrany prírody do svetových zoo za milióny dolárov. Jedna panda sa takto vo Vizárovom filme ocitla aj v Margecanoch, kde má spomedzi ostatných zvierat podmienky na najpohodlnejší život. A to aj keby ho sama nechcela. Nastáva úporná až vtipná snaha „pomôcť“ prírode a pandu rozmnožiť.

Okrem filmov aj hudba

Duo autoriek Ové Pictures sa minulý rok podpísalo pod vizuál Fest Anči. Tento rok sa ich šikovnosť opäť prejavila. V medzinárodnej súťaži hudobných videí Anča Music Video Award uvidia diváci ich nový videoklip Idaho, ktorý Veronika Obertová a Michaela Čopíková vytvorili pre Kalifornskú kapelu Antioquia.
„Okrem filmov bude na festivale aj kvalitná domáca hudobná produkcia,“ hovorí riaditeľka festivalu Eva Pavlovičová.„O po­riadny žúr sa postarajú napríklad Palo Čejka alias DJ Reverend, Emo Noiz Boys, Karaoke Tundra a Vec.“

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM