Jozef Legéň Rôzne

Farmárske trhy zožali veľký úspech: Pozrite si atmosféru v Žiline v obrazoch

Sobotňajšie dopoludnie patrilo Farmárskym trhom, ktoré sa premiérovo uskutočnili v Žiline. Ponuka bola viac ako pestrá, kúpiť sa dali korytárske produkty, medovina, domáce potraviny... Opýtali sme sa návštevníkov, čo ich najviac upútalo...

Ilustračný obrázok k článku Farmárske trhy zožali veľký úspech: Pozrite si atmosféru v Žiline v obrazoch
Zdroj: Dnes24.sk

Inšpirácia farmárskych trhov prišla od našich západných susedov z Čiech, kde tieto trhy fungujú už roky a ich peňažný obrat je asi 10 miliárd českých korún a zamestnávajú okolo 12 000 ľudí. Farmárske trhy na Slovensku sa snažia napraviť kritický stav v malopredaji. „Našim cieľom je vrátiť to, čo tu bolo od čias, kedy bolo trhovisko trhoviskom. Miesto, kde ste mohli nakúpiť zeleninu, hríby, med či vajíčka,“ uviedol organizátor týchto trhov. To, že tento spôsob môže fungovať aj v Žiline, sme sa presvedčili na vlastné oči.

Veľký záujem ľudí

Už od rána prichádzalo na Kamennú ulicu, na parkovisko pre obchodným domov, množstvo potencionálnych zákazníkov. Na ceste sa tvorili mále zápchy, problém bol však mierne s parkovaním. Zastavili sme návštevníčku trhov, ktorá nám povedala: „ Vynikajúca vec. Takéto niečo malo vzniknúť už skôr. Ja som staršia generácia a pamätám si, ako sme kupovali na tržniciach všetko možné. Vtedy neexistovali veľké nákupné centrá. A môžem vám povedať, že toto má väčšie čaro. Nakúpim tu dnes potraviny a to čo mi padne do oka a poviem vám, že viac verím týmto výrobkom ako tým z obchodných centier,“ povedala nám paní Petra.

Atmosféra trhov

Samotná atmosféra bola vynikajúca. Na parkovisku rozvoniavala domáca klobáska i ďalšie pochutiny. Menšie negatívum bolo, že väčšina stánkov z autentickými domácimi produktmi bola umiestnená vnútri obchodného centra, čo trochu uberalo na čaru trhov, ako ich hlavne staršia generácia pozná.

„ Myslela som, že to bude vonku, je krásne babie leto, tak nechápem prečo to dávali dnu. Asi by bol totálny problém s parkovaním, ale dnu je to strašne stiesnené. Stánky sú umiestnené oproti sebe a ulička medzi nimi je ozaj dosť úzka. Nakúpila som aj tak plné tašky. Ako tak pozerám tak doobeda nebudú už mať čo predávať.“ povedala jedna návštevníčka a mala azda pravdu. V čase, kedy sme sa vyskytovali na farmárskych trhoch, išli výrobky a produkty na dračku.

Ten, kto nakúpiť počas soboty nestihol, nemusí mať hlavu v smútku. V Žiline budú pravidelne prebiehať každú sobotu v čase od 8:00 do 14:00 na Kamennej ulici.

Stánky, ktoré ste mohli vidieť:

Na farmárskych trhoch predajcovia ponúkali široký sortiment slovenských potravín a produktov. Nakúpiť ste mohli napríklad domáce vyrábané pečivo a chlieb, čerstvo upečené posúchy, štrúdle, drevené a prútené výrobky, čerstvý burčiak spod Zobora, med, medovinu, ovčie a kravské syry, slovenské ovocie a zeleninku, bio cesnak, bio čaje a rôzne iné výrobky a produkty.

Farmárske trhy v Žiline
28
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM