Jozef Legéň Správy

Fajčiari v obchodných domoch: Od 1. júla si pri kávičke už nezapálite

Dym z cigariet má zmiznúť z otvorených priestorov v obchodných domoch. Novela zákona sa dotkne aj kaviarní a cukrární v žilinských nákupných centrách. Vyššie budú aj pokuty za porušenie zákazu fajčenia.

Ilustračný obrázok k článku Fajčiari v obchodných domoch: Od 1. júla si pri kávičke už nezapálite
Zdroj: Webnoviny.sk

Cieľom zákona, ktorý 16. mája schválil parlament, je posilniť ochranu nefajčiarov. Ministerstvo zdravotníctva pôvodne navrhovalo úplný zákaz fajčenia v obchodných domoch, teda aj v kaviarňach a reštauráciách, ktoré sú v nákupných centrách. Vyplýva to z novely zákona o ochrane nefajčiarov, ktorú podpísal prezident Ivan Gašparovič.

Dym nemôže prenikať na verejné priestranstvá

Parlament nakoniec schválil pozmeňujúci návrh, na základe ktorého sa bude môcť v obchodných centrách fajčiť v priestoroch, ktoré sú stavebne oddelené a dym z nich nepreniká do verejne prístupných priestorov nákupných centier. Novela okrem toho zakazuje fajčiť v budovách zdravotníckych zariadení a vo všetkých športových zariadeniach.

„Celá tá legislatíva nesmeruje k nejakej perzekúcii fajčiarov. Naozaj sa snažíme len urobiť nejaké pravidlá, aby pri fajčení čo najmenej zasahovali do práv nefajčiarov,“ argumentovala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Pripomenula, že doteraz chýbala definícia obchodného centra ako uzavretého objektu. Podľa Zvolenskej treba vychovávať, pretože to skutočne nie je len o nikotíne, ale aj o 1 400 ďalších alergénoch, ktoré sú v papierikoch na cigaretách a pasívne fajčenie má dokázateľné škodlivé účinky.

Novela zasiahne aj cukrárne

Za zariadenia spoločného stravovania sa podľa zmenenej definície v novele zákona považujú aj také zariadenia, v ktorých sa pokrmy nevyrábajú a nepripravujú, to znamená tie, kde sa privezené pokrmy a nápoje iba podávajú. Cieľom je uplatniť zákaz fajčenia aj v týchto zariadeniach. Novela definuje aj pojem pokrm, kam patria aj zákusky či zmrzlinové poháre, takže zákaz fajčenia zasiahne napríklad aj cukrárne. Medzi pokrmy neboli zaradené oriešky, tyčinky či čipsy. Zároveň sa majú, vzhľadom na európsku legislatívu, na tabakových výrobkoch objaviť aj nové varovné nápisy. Novela zvyšuje aj pokuty za porušenie zákazu fajčenia. Orgány verejného zdravotníctva budú môcť uložiť pokutu minimálne 500 eur namiesto 331 eur a maximálne 15 000 eur namiesto doterajších 3 319 eur. Zákon nadobudne účinnosť od 1. júla.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM