Rôzne

Fajčenie a nadváha sú najrizikovejšie faktory pre choroby srdca a ciev

Ochorenia srdca a ciev sa najviac podieľajú na našej úmrtnosti. Často zbytočne zabíjajú viac ľudí ako rakovina, AIDS či tuberkulóza.

Ilustračný obrázok k článku Fajčenie a nadváha sú najrizikovejšie faktory pre choroby srdca a ciev
Zdroj: TASR

Vzdelávacia kampaň o srdcovocievnych chorobách a ich prevencii MOST (Mesiac o srdcových témach) už desať rokov prebieha na Slovensku.

Jej iniciátori zo Slovenskej nadácie srdca (SNS) konštatujú zlepšené povedomie občanov, ale upozorňujú na pretrvávajúce riziká vzniku týchto chorôb.

Čítajte aj: Keď prestane biť, je neskoro: Poznáte recept na zdravé srdce?

„Napriek pokroku v informovanosti sa ochorenia srdca a ciev najviac podieľajú na našej úmrtnosti. Často zbytočne zabíjajú viac ľudí ako rakovina, AIDS, tuberkulóza a chronické respiračné ochorenia dokopy. Slovensko je na tom oveľa horšie ako väčšina vyspelých štátov Európy,“ hovorí Robert Hatala, prezident Slovenskej kardiologickej spoločnosti, ktorá je zakladateľom a garantom SNS.

Slovensko starne rýchlo

Ľudia síce vedia, že fajčenie, nadváha a vysoký krvný tlak sú rizikové faktory, no veľa s tým nerobia. Navyše Slovensko je najrýchlejšie starnúcou krajinou v Európskej únii. Kto sa sám nepostará o svoje zdravie, štát to za neho neurobí.

„Prevencia je hlboko najlacnejšia vec. No Národný program prevencie bol zrušený a priradený k ďalším dvom, avšak bez finančnej podpory štátu. Je to aj chyba rezortu zdravotníctva. Náš projekt MOST existuje vďaka rôznym partnerom a verím, že bude pokračovať,“ povedal správca SNS a hlavný odborník pre kardiológiu pri Ministerstve zdravotníctva SR Gabriel Kamenský, ktorý bol pri vzniku nadácie.

S fajčením nechcú prestať

Podľa Vandy Kráľovskej z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR nie všetci Slováci sú dôslední a zodpovední voči radám odborníkov, a tým aj svojmu zdraviu.

Čítajte aj: Pani jeseň je tu: Aj s chrípkou, depresiami a tajomnom

Pacienti vedia, že majú prestať fajčiť, ale neurobia to. Nevenujú sa pohybu, majú nezdravú stravu, žijú v strese a to všetko nepriaznivo vplýva na ich zdravotný stav.

„Niekedy stačia malé zmeny v životnom štýle a to znamená niekoľko rokov života navyše. Každý je zodpovedný za svoje zdravie,“ potvrdila praktické skúsenosti Kráľovská.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM