Jakub Forgács Rôzne

Europoslanci im v boji so skládkou nechceli pomôcť: Obyvatelia žilinskej mestskej časti však voliť chodia

V dnešných eurovoľbách volia aj obyvatelia žilinskej mestskej časti Považský Chlmec. K urnám pristupujú aj napriek tomu, že dvaja slovenskí europoslanci, ktorých oslovili v boji proti skládke odpadu, im pomôcť nechceli.

Ilustračný obrázok k článku Europoslanci im v boji so skládkou nechceli pomôcť: Obyvatelia žilinskej mestskej časti však voliť chodia
Zdroj: Webnoviny.sk

Predsedníčka Občianskeho združenia Budúcnosť Považského Chlmca a žilinská mestská poslankyňa Anna Smikoňová im to však nezazlieva. „Keď som sa stala mestskou poslankyňou, pochopila som, že jeden či dvaja poslanci toho veľa nezmôžu a možno pri tom ich širokom celoeurópskom vnímaní, to nepovažovali za tak závažné, aby to riešili,“ povedala Smikoňová.

Chlmčania, ktorí už šesť rokov bojujú o uzavretie skládky odpadu v tejto žilinskej mestskej časti, sa po neúspešných žiadostiach o pomoc ministerstva, prokuratúry, súdov či europoslancov obrátili v roku 2009 na Európsku komisiu v Bruseli a uspeli.

Komisia aktivistov približne tisícovej mestskej časti zastupovala pred Európskym súdnym dvorom, ktorý minulý rok rozhodol o uzavretí 11-hektárovej skládky, ktorá stojí len niekoľko sto metrov od rodinných domov a miestnym obyvateľom znepríjemňuje život už desiatky rokov.

Smikoňová odhaduje, že aj keď sa Chlmčania domohli svojich práv až za pomoci európskych inštitúcií, voliť dnes príde len okolo desať percent obyvateľov. „Napriek tomu, že keď sme v roku 2007 začínali bojovať proti smetisku a dokázalo sa zísť aj tristo ľudí, dnes keď niečo organizujeme, alebo chceme niečo presadiť, zapojí sa len okolo desať percent obyvateľov. No predpokladám, že všetkých 11 členov predsedníctva nášho občianskeho združenia voliť pôjde. Ja chodím ku každým voľbám. Beriem to ako povinnosť, pretože ak sa chcem verejne vyjadrovať a o niečo zasadzovať, musím si vedieť urobiť názor aj vo voľbách,“ dodala Smikoňová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM