Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Dve žilinské ulice s novým osvetlením: Koľko nás to stálo?

Osvetliť tmavé ulice na sídlisku Vlčince bolo viac než nevyhnutné. Úseky by tam mali byť nielen komfortnejšie, no zároveň bezpečnejšie.

Ilustračný obrázok k článku Dve žilinské ulice s novým osvetlením: Koľko nás to stálo?
2
Galéria
Zdroj: Mesto Žilina

Na konci minulého roka sa samospráve podarilo rozbehnúť prvú etapu rekonštrukcie pouličných lámp a tá v týchto dňoch vyvrcholila ukončením rekonštrukcie osvetlenia na Rosinskej ceste a na Ulici Vysokoškolákov. Informovala o tom hovorkyňa Mesta Žilina Barbora Zigová. Osvetlenie v tejto okrajovej časti sídliska bolo podľa nej viac ako nevyhnutné.

„Na doteraz tmavom úseku Ulice Vysokoškolákov pribudlo 14 nových svietidiel, kompletne osvetlená je po novom i Rosinská cesta, kde sa osadilo 33 lámp. Investícia si vyžiadala 214 tisíc eur,“ uviedla Zigová.

„Pomaly máme za sebou prvú časť obnovy verejného osvetlenia, ktorá zahŕňala výmenu svietidiel na sídlisku Vlčince a v časti Malá Praha. Modernizácia bola nutná, osvetlenie bolo už technicky zastarané, hrdzavé a miestami sa rozpadávalo. Dnes už budú obyvateľom týchto miestnych častí svietiť na cestu nové LED svietidlá s vysokou účinnosťou a dlhou životnosťou,“ vysvetlil primátor mesta Igor Choma. Podľa jeho slov mesto takto ušetrí ročne približne 60 percent nákladov. „Tieto usporené financie tak budeme môcť opäť investovať do zlepšenia a rozšírenia verejného osvetlenia v ďalších častiach nášho mesta," doplnil primátor. Úspora sa týka tak nákladov na spotrebu elektrickej energie, ako aj nákladov na údržbu.

Doteraz sa podarilo vymeniť a osadiť 456 svietidiel a vybudovalo sa približne 20 km nových káblových rozvodov. V druhej etape sa bude pokračovať na ďalších sídliskách a miestnych častiach. Nové osvetlenie pribudne do konca roka na Hájiku, Solinkách i na Hlinách, modernizácia verejného osvetlenia prebehne tiež na Bôriku, v Starom meste a na hlavných ťahoch. Celkovo sa na tento účel preinvestuje približne 7,3 mil. eur.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM