Iveta Hrabovská Kultúra

Druhý pohľad: Výstava, na ktorú vchádzate cez hmlu

Galéria ± 0,0 ponúka verejnosti ďalšiu netradičnú výstavu. Tento krát si na svoje prídu všetci , ktorý majú radi skúmanie fyzického objektu a druhý pohľad na veci.

Výstava predstavuje najnovšiu zo série Loskotových site-specific inštalácií, ktoré vznikli v rôznych galerijných aj negalerijných priestoroch. Témou výstavy je odkrývanie objektívnej reality rozdielnymi pohľadmi a skúmanie fyzického objektu na základe viacerých perspektív.

Zahmlený výklad[/size][/co­lor]

Neprehliadnuteľným prvkom výstavy je výklad, v ktorom diváci vidia len hmlu a strácajúce sa svetlo v diaľke. „Je to akási reklama na výstavu… tí, ktorí uvidia tento výklad, musia vojsť do vnútra, aby zistili, ako priestor pokračuje,“ objasnila kurátorka výstavy Katarína Gatialová.

Svetelné finále[/size][/co­lor]

Súčasťou výstavy sú okrem výkladu aj ďalšie dve inštalácie, ktoré sa zaoberajú farebným rozkladom svetla. „Celé finále končí kotúčom, ktorý je premietaný na bielom monitore. Pred ním sú zavesené dva polarizačné filtre, ktoré prepúšťajú vždy tú svoju zložku. Až po tom, ako sa človek pozrie skrz tú fóliu, to uvidí,“ dodal autor výstavy, Richard Loskot.

Richard Loskot robí výstavy, ktoré sú vytvorené pre ten, ktorý priestor. „Rád pracujem s takým priestorom, aký je. V tejto galérii som bol zhruba pred mesiacom a podľa toho som rozmýšľal, čo nainštalujem. Nikdy nemám veci premyslené vopred,“ prezradil sympatický Richard.

[blockquote]Richard Loskot už niekoľko rokov pravidelne vystavuje na monografických výstavách, ako napr. v pražských galériách Umakart a Jelení, alebo brnianskom 4AM. Jeho diela sa objavujú aj mimo tradičného galerijného priestoru, intervenuje do verejného priestoru, alebo, ako v prípade inštalácie v Dome Dominika Skuteckého na festivale Intermedia v roku 2010, do konvenčnej obrazovej inštalácie.

V poslednej dobe sa objavil vo viacerých prestížnych výberoch súčasného umenia na kolektívnych výstavách, ako napríklad na VI. Zlínskom salóne mladých, alebo medzinárodnej výstave mediálneho umenia Remake. Je jedným z finalistov tohtoročnej Ceny Jindřicha Chalupeckého. [/blockquote] Výstava potrvá do ± 07. septembra 2012 . Vstup je voľný.

Foto: archív Galéria ± 0,0

richard loskot
11
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM