Jozef Legéň Rôzne

Drotársky festival sa opäť vracia do regiónu: Pre návštevníkov je pripravená jedinečná expozícia a bohatý program

Drotárstvo je fenomén, ktorý k nášmu kraju neodmysliteľne patrí. Festival drotárstva ponúkne mnoho remeselníkov nielen to Slovenska. Bohatý program pre návštevníkov bude prebiehať v troch centrách drotárstva.

Ilustračný obrázok k článku Drotársky festival sa opäť vracia do regiónu: Pre návštevníkov je pripravená jedinečná expozícia a bohatý program
Zdroj: TASR

Bohatý program

Ďalší ročník jedinečného medzinárodného podujatia na Slovensku – Festival drotárstva 2013 – sa po roku opäť vracia do regiónu, pre ktorý je fenomén drotárstva tak špecifický. Považské múzeum v Žiline, ktoré sa ako jediné svojho druhu môže pýšiť jedinečnou expozíciou drotárstva v areáli Budatínskeho hradu, už niekoľko rokov tento festival organizuje. „Aj tento rok očakávame veľkú účasť remeselníkov a výtvarníkov, ktorí aktívne pracujú s drôtom zo Slovenska, Čiech a Moravy. Pre návštevníkov sme pripravili bohatý program rozvrhnutý na tri dni, ktorý sa bude realizovať v troch hlavných centrách drotárstva – v Sobášnom paláci v Bytči, v Dlhom Poli a v areáli Budatínskeho hradu formou viacerých, súbežne prebiehajúcich, aktivít,“ povedala Katarína Hallonová, historička drotárstva a organizátorka podujatia.

Venovaný osobnostiam

Stretnutie drotárskych majstrov sa každý rok teší čoraz väčšej obľube. Výstavy, tvorivé dielne, semináre, prezentácie filmov, škola drôtovania či detský kútik je len zlomok toho, čo všetko na návštevníkov čaká. Tohtoročné podujatie je venované dvom významným drotárskym osobnostiam – dlhopoľskému rodákovi Jozefovi Holánikovi a 150. výročiu jeho narodenia a Ladislavovi Jurovatému a jeho nedožitým 90. narodeninám. „V sobotu 29. júna bude v rámci festivalového programu v Dlhom poli dokončený minuloročný projekt Srdce pre Slovensko. Umelecký remeselník a pravnuk Jozefa Holánika, Juraj Šerík, začal tento projekt s cieľom spojiť ľudí dobrej vôle pri práci na drôtenom srdci zhotovenom špeciálnou drotárskou technikou, ktorú do remesla priniesol majster Holánik. Autor projektu ho koncom roka odovzdaním do rúk niektorého z oficiálnych predstaviteľov štátu symbolicky daruje Slovenskej republike,“ uviedla Katarína Hallonová.

Premeny drôtu

Tento ročník Festivalu drotárstva však bude tiež výnimočný výstavou Premeny drôtu ´13. V poradí 7. trienále medzinárodnej prehliadky prác súčasných ľudových a umeleckých remeselníkov a výtvarníkov pracujúcich s drôtom, je najvýznamnejšou sprievodnou akciou festivalu. „Prostredníctvom osobitých tvorivých aktivít pre deti a mládež sa snažíme podporovať tradičné remeselné zručnosti, vzbudiť v nich úctu k ručnej práci a priniesť ich k tvorivému tráveniu voľného času. Vzhľadom na medzinárodný charakter podujatia tiež propagujeme históriu a kultúrne tradície Slovenska v zahraničí,“ dodal na záver Ladislav Cimerák, riaditeľ Považského múzea v Žiline.

Festival drotárstva 2013 a XXIII. ročník stretnutia drotárskych majstrov sa uskutoční v dňoch 28. až 30. júna 2013 v Sobášnom paláci v Bytči, v obci Dlhé Pole a v areáli Budatínskeho hradu. Vernisáž výstavy Premeny drôtu ´13 bude v piatok 28. júna 2013 v Sobášnym paláci v Bytči. Organizátormi podujatia sú Považské múzeum v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja v spolupráci s obcou Dlhé Pole. Projekt sa uskutoční s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM