Jakub Forgács Správy

Dôsledok vytrvalých zrážok v Žiline: Mesto vyhlásilo 2. stupeň povodňovej aktivity

Zaplavené záhrady a pivnice rodinných domov aj povodeň v mestskej časti Žiliny. Prívalový dážď a búrky narobili pod Dubňom poriadne problémy.

Ilustračný obrázok k článku Dôsledok vytrvalých zrážok v Žiline: Mesto vyhlásilo 2. stupeň povodňovej aktivity
Zdroj: TASR

Druhý stupeň povodňovej aktivity, ktorý vyhlásilo mesto Žilina v nedeľu po víkendových vytrvalých zrážkach, platí do ukončenia všetkých záchranných prác. Informovala Erika Mikulová, vedúca oddelenia mediálnej komunikácie a propagácie na Mestskom úrade v Žiline.

Prívalový dážď a búrky spôsobili lokálne povodne a zatopenie pivníc a záhrad rodinných domov najmä v mestských častiach Vranie a Považský Chlmec. „Krízový štáb okamžite prijal opatrenia a jeho členovia pomáhajú pri odstraňovaní vzniknutých škôd,“ skonštatovala. V prípade ďalších lokálnych povodní sa občania môžu podľa nej obrátiť na tiesňové telefónne číslo 112 alebo na dispečing Mestskej polície Žilina na telefónne číslo 159.

Najhoršia situácia nastala po nedeľnej búrke v mestskej časti Vranie, kde sa vylial potok Vranka a voda zaplavila záhrady a pivnice rodinných domov na Stehlíčej ulici a ulici K Rochovici. „Úzke potrubia a nízke príjazdové mostíky k rodinným domom nie sú prispôsobené väčšej vode. Tiež prispel k tomu aj výrub lesov nad týmito ulicami a množstvo komunálneho a stavebného odpadu nelegálne vyvezeného do blízkosti potoka,“ vysvetlila Mikulová.

„Keďže je zrejmé, že prívalové dažde sa v posledných rokoch opakujú, bude nevyhnutné riešiť návrh na preložku dolnej časti potoka Vranka tak, aby bol zaústený priamo do Kysuce a netiekol pozdĺž Stehlíčej ulice vo svojom terajšom koryte, ktoré je vyvýšené o viac ako meter nad terénom záhrad a rodinných domov,“ uviedla s tým, že riešenie spolu s prehĺbením hornej časti potoka a zdvihnutím príjazdových lávok by do budúcna napomohlo ochrániť viacero rodinných domov a teda aj súkromný majetok obyvateľov Vrania.

V mestskej časti Považský Chlmec bola menšia povodeň. Upchali sa tu melioračné kanály a odvodňovacie priekopy popri Bytčianskej ulici. „Dnes ich vyčistenie zabezpečia Lesy Slovenskej republiky a Žilinský samosprávny kraj, ktoré ich spravujú,“ dodala Mikulíková. Zvýšená voda zasiahla aj Kamennú ulicu, mierne stúpla hladina potoka Všivák nad sídliskom Solinky, Bytčického potoka pri parku v mestskej časti Bytčica a potoka Brodňanka v mestskej časti Brodno.

Čítajte tiež:

Pre Žilinu platí už výstraha 2. stupňa: Kedy čakať silné búrky s krúpami?

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM