Zuzana Gadušová Kultúra

Dopravný podnik láka Žilinčanov: Umývanie sa s trolejbusom aj okuliare simulujúce opitosť

Dopravný podnik bude mať Deň otvorených dverí pri príležitosti 20. výročia spustenia prvej trolejbusovej prevádzky. Pre ľudí bude pripravený skutočne zaujímavý program.

Ilustračný obrázok k článku Dopravný podnik láka Žilinčanov: Umývanie sa s trolejbusom aj okuliare simulujúce opitosť
Zdroj: TASR

Akcia pre ľudí je nachystaná na sobotu 13. septembra od 13.00 do 17.00 h v priestoroch trolejbusového depa na Kvačalovej ulici v Žiline. DPMŽ spojí svoje oslavovanie s kampaňou Európskeho týždňa mobility a k Európskemu dňu trolejbusov. Návštevníci sa budú môcť pozrieť na cestu z pohľadu vodiča. „Po celý čas trvania programu budú zamestnanci DPMŽ pripravení odpovedať na otázky o prevádzke mestskej hromadnej dopravy v Žiline. Návštevníci si tiež budú môcť pozrieť všetky druhy vozidiel, priestory na ich kontrolu a údržbu či vyskúšať sedadlo vodiča,“ uviedol hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Program sa bude venovať aj bezpečnosti za volantom

Ďalším zaujímavým programom bude umývanie sa s trolejbusom a dôkaz o tom, že je nevyhnutné mať zapnutý pás počas cesty autom. Návštevníci uvidia simulátor nárazu a prevrátenia vozidla „V ňom si môže každý overiť účinnosť a nutnosť používania bezpečnostných pásov. K dispozícii budú aj okuliare simulujúce stav opitosti, tzv. Drunk glasses. Táto sprievodná akcia bude pod záštitou Oddelenia bezpečnosti cestnej prevádzky (BECEP) Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR,“ doplnil Čorba.

Do tejto akcie sa zapoja aj hasiči a policajti

Na dni otvorených dverí DPMŽ hasiči predvedú ako sa podáva prvá pomoc na figuríne.„Dopravní policajti KR Policajného zboru SR v Žiline budú mať k dispozícii infostánok so zameraním na dopravno-preventívne aktivity. Možnosť súťažiť o voľné cestovné lístky a propagačné predmety DPMŽ ponúkne vedomostný kvíz zameraný na prevádzku DPMŽ a bezpečnosť cestnej premávky. Pre deti bude pripravený program pod vedením animátorov z Centra voľného času Žilina, nafukovací hrad a šmykľavka,“ dodal hovorca mesta Žilina.

Do depa sa Žilinčania dostanú v DOD zadarmo

Pre návštevníkov bude pripravená zadarmo kyvadlová doprava podľa cestovného poriadku na trase Kvačalova, DPMŽ – Polícia – Veľká okružná, AUPARK – Štefánikovo námestie – Železničná stanica – Hurbanova – Polícia – Kvačalova, DPMŽ.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM