Peter Kosegi Kultúra

Dokumenty Jedného sveta opäť na Stanici

Už po siedmykrát prináša kultúrny uzol Stanica žilinskému publiku dokumentárne filmy medzinárodného festivalu Jeden svet.

11. ročník s podtitulom „Filmy bez obalu“ v nich divákom predstaví autentických ľudí-hrdinov vystavených realite dnešného sveta. Premietania dokumentov o ľudských právach, globálnych problémoch, ekológii a interkultúrnych stretoch sa uskutočnia od stredy 26. januára do nedele 30. januára 2011 v poobedných a večerných hodinách na Stanici Žilina-Záriečie.

Päť festivalových dní prehliadky Jeden svet ponúkne v termíne 26. – 30. 1. (streda – nedeľa) viac ako 20 dokumentárnych filmov. Zvláštna pozornosť bude venovaná aktuálnym slovenským dokumentom Strážca divočiny, Teraz ťa máme radi a Chránené územie, ktorých projekcie doplnia diskusie s tvorcami a odborníkmi na témy ekológie, nacionalizmu a sociálnej integrácie menšín. Medzi hosťami budú napríklad sociologička Oľga Gyarfášová, politológ Grigorij Mesežnikov, mediálna konzultantka Monika Janigová a kunsthistorička Mira Keratová, ktorí budú diskutovať o verejnom priestore a nacionalizme na Slovensku, či Robert Rajchl a Erik Baláž, tvorcovia filmu Strážca divočiny.

Pre základné a stredné školy je už tradične pripravená špeciálna ponuka bezplatných projekcií vybraných filmov festivalu, obohatených o lektorský úvod a diskusiu. Snímky rozširujú témy výuky občianskej náuky, dejepisu či zemepisu. Projekcie sú bezplatné a prebiehajú v dopoľudňajších hodinách.

Kompletný program festivalu ako aj ponuku pre školy nájdete na webstránke www.stanica.sk v sekcii Program. Prehliadku pripravujeme v spolupráci s občianskym združením Človek v ohrození.

Program festivalu: http://www.stanica.sk/…y-bez-obalu/

Program pre školy: http://www.stanica.sk/…-skoly-2011/

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM