Igor Petrík Správy

Dobré správy pre Žilinčanov: Rozbité chodníky nahradia nové a takéto cyklotrasy pribudnú!

Rozbité mestské chodníky v Žiline nahradia nové a pribudnú aj ďalšie úseky cyklotrás. Rozhodli o tom poslanci na svojom poslednom tohtoročnom zasadnutí.

Ilustračný obrázok k článku Dobré správy pre Žilinčanov: Rozbité chodníky nahradia nové a takéto cyklotrasy pribudnú!
Zdroj: Dnes24.sk

Poslanci dali zelenú plánu rekonštrukcie a výstavby siete chodníkov a výstavbe cyklistických trás v Žiline. A to schválením Koncepcie výstavby a rekonštrukcie pešej a cyklistickej infraštruktúry v meste Žilina na pondelkovom zasadnutí.

Už začiatkom tohto roka sa uskutočnil monitoring všetkých chodníkov pričom sa určili lokality, ktoré je potrebné zrekonštruovať pre ich zlý stav. Rekonštrukcia sa týka povrchu, obrubníkov a zrazov pri priechodoch cez cestu a a upraví sa aj šírka nevyhovujúceho chodníka. Určili sa i lokality, kde je nevyhnutné chodníky dobudovať.

Pre sídliská Solinky, Hliny, Vlčince a Hájik sa aktuálne pripravuje projektová dokumentácia, ktorá rieši najmä rekonštrukciu existujúcich chodníkov a v niektorých zónach aj výstavbu nových. Opravy a výstavba nových chodníkov prebehne v rokoch 2016 až 2018. V súčasnosti už prebieha základná rekonštrukcia krytov chodníkov v rámci bežnej údržby mesta. Výstavba nových chodníkov je však plánovaná najmä v mestských častiach, kde už prebieha spracovanie realizačnej projektovej dokumentácie, ktorá je potrebná ako podklad pre verejné obstarávanie na výber dodávateľa stavebných prác.

Čo sa týka cyklotrás, pribudnú tieto úseky: V9 Rosinská cesta, vyše 100 metrový úsek začína pri križovatke Rosinská/Vyso­koškolákov a končí pri Vodnom diele. Náklady cca 440-tisíc eur, termín realizácie 2017–2019. H2 A. Bernoláka – Solinky, takmer 2400 metrov dlhý úsek spojí centrum mesta a Solinky. Termín 2016–2017, náklady 272-tisíc eur. V6 Centrálna ulica, cyklochodník prepojí existujúci úsek V6 a plánovanú cyklotrasu H2. Termín 2016, náklady vyše 55-tisíc eur. V6 prepojí Solinky a Vlčince, náklady cca 87-tisíc eur termín 2016 – 2017. V spolupráci so Žilinskou župou sa pripravuje aj projektová dokumentácia na výstavbu cyklotrasy Rajecká cyklomagistrála. Začína na železničnej stanici Záriečie, odkiaľ pokračuje v smere na Bytčicu.

Na financovanie výstavby cyklotrás sa mesto pokúsi získať financie z európskych štrukturálnych fondov. V roku 2016 sú v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu naplánované prvé výzvy, ktorých predmetom bude práve rozvoj cyklistickej dopravy budovaním nových cyklotrás v mestách a obciach Slovenska. V súvislosti s rekonštrukciou a budovaním chodníkov je z hľadiska financovania vylúčená možnosť využitia peňazí z európskych zdrojov. Mesto preto bude musieť zabezpečiť peniaze zo svojho rozpočtu, čo zrejme spôsobí rozdelenie investície do viacerých etáp.

Mohlo by vás zaujímať:

Problémy s parkovaním na žiinských sídliskách: Riešením má byť výstavba hromadných garáží a parkovacích domov!

Foto: mesto Žilina

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM