Správy

Dobrá správa pre Žilinčanov: Začalo sa s úpravou populárnej bežkárskej trate

Klimatické podmienky dovoľujú úpravu 54-kilometrového úseku Beskydsko-Javorníckej magistrály. Jej stav si môžte overiť aj online, pomocou web kamery.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa pre Žilinčanov: Začalo sa s úpravou populárnej bežkárskej trate
Zdroj: TASR

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) začal počas uplynulého víkendu s údržbou približne 54-kilometrového úseku Beskydsko-Javorníckej lyžiarsko-bežeckej magistrály. Informovala hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková.

Podľa predsedu ŽSK Juraja Blanára je úprava trate vždy očakávanou udalosťou.„Sám som aktívnym bežkárom a každoročne netrpezlivo čakám, kedy snehové podmienky umožnia ratraku vytvoriť stopu. Približne 54-kilometrový úsek je ako stvorený na bežkovanie, a preto sa oň ŽSK každú zimu stará a prináša tento výnimočný zážitok,“ podotkol Blanár.

Stav skontrolujete aj cez web kameru

Doplnil, že podľa počasia ŽSK upravuje stopu z Makova – Kasární až na Husárik (Čadca) tak, aby sa slovenská stopa napojila na Kasárňach na českú a umožnila prepojenie oboch republík. Pripomenul, že záujemcovia môžu skontrolovať stav magistrály aj na webe ŽSK. „Z pohodlia domova si overia, ako to na trase vyzerá a rozhodnú sa, či na bežky vyrazia, alebo nie. Je to systém, ktorý podľa GPS zariadenia sleduje samotný ratrak, zbiera údaje o hĺbke snehu, teplote alebo prípadných prekážkach,“ dodal predseda ŽSK.

Vedúca oddelenia cestovného ruchu Úradu ŽSK Barbora Zigová doplnila, že na trase v osade Bielovci na Semeteši osadil samosprávny kraj i webkameru, ktorá vysiela v pravidelných intervaloch aktualizované zábery. „Fotografie a komentáre však môžu zdieľať priamo na webe aj návštevníci magistrály. Ak to počasie dovolí, túto sezónu chce ŽSK zorganizovať tiež tradičný bežkársky prechod, ktorý sa minulú zimu práve pre nedostatok snehu nepodarilo uskutočniť,“ uzavrela Záteková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM