Michal Demjanovič Rôzne

Dobrá správa pre rodiny s deťmi: Žilinský dopravný podnik s novinkou!

Dobra správa najmä pre rodiny s malými deťmi. Doteraz boli pravidla pre bezplatné cestovanie limitované spôsobom prepravy dieťaťa. To sa má čoskoro zmeniť.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa pre rodiny s deťmi: Žilinský dopravný podnik s novinkou!
Zdroj: TASR

Doteraz mal okrem iných nárok na bezplatné cestovanie aj občan cestujúci s kočiarom s dieťaťom. Teda podmienkou bolo prepravovať dieťa v kočíku. Prax ale ukázala, že rodičia, alebo sprevádzajúce osoby dieťaťa využívajú aj iné formy prepravy dieťaťa ako je kočík.

Túto skúsenosť potvrdzuje aj nedávny prípad o ktorom sme písali minulý týždeň. Mätúce pre matky s deťmi bolo to, že podnik deklaroval bezplatné cestovanie, týkajúce sa detského kočíka s dieťaťom aj detského nosiča. To sa týka prepravovanej veci, nie osoby a teda, matka ktorá prepravuje dieťa umiestnené v detskom nosiči nárok na bezplatnú prepravu nemá. Týmto občanom chce mesto výjsť v ústrety pripravovaným návrhom.

„Bezplatné cestovanie budú môcť po novom využívať osoby, ktoré sprevádzajú dieťa až do ukončenia troch rokov veku dieťaťa, bez ohľadu na to, akou formou je dieťa prepravované. Či už na rukách, v šatkách, krosnách atď," uviedol primátor Igor Choma.

Toto pravidlo sa bude vzťahovať len na jednu osobu sprevádzajúcu dieťa. Táto osoba tiež bude musieť zdokladovať vek dieťaťa, napr. kartičkou poistenca. „Osoba ale bude mať nárok na bezplatné cestovanie len v prípade, že preukáže vek dieťaťa čipovou kartou dopravcu prípadne iným dokladom dieťaťa," dodal primátor.

Čítajte tiež:

Žilinčanka Mária (29) nastúpila do trolejbusu s dieťaťom, v tom revízor a…Kto spravil chybu?

Cez predĺžený víkend sa nudiť rozhodne nebudeme: Čo sa chystá v Žiline a okolí?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM