Rôzne

Do Žiliny zavítajú poštári z Divokého západu: Na koňoch vám dokonca odvezú zásielku

Víkendová akcia Žilinčanom ukáže, ako to vyzeralo, keď v časoch divokého západu prepravovali poštu jazdci na koňoch. Romantickou pripomienkou tejto doby bude ďalší ročník podujatia Jazda Pony Expressu.

Ilustračný obrázok k článku Do Žiliny zavítajú poštári z Divokého západu: Na koňoch vám dokonca odvezú zásielku
Zdroj: TASR

Ak v sobotu (22.8.) zavítate na Mariánske námestie, môžete si tam podať poštovú zásielku v tzv. poštovom úrade (Post Office), ktorú vám bezplatne prevezmú jazdci na koňoch a odvezú v sedlových brašnách ďalej k adresátom. Námestie totiž uvíta ďalší ročník podujatia Jazda Pony Expressu.

Organizátor jazdy – Ponyexpress Slovensko pripomína, že podaná zásielka musí obsahovať presnú adresu príjemcu, pričom jazdci ju dovezú do ktoréhokoľvek poštového úradu, len na trase v smere jazdy. V tomto prípade sa jedná o trasu Vrútky, Žilina, Nesluša, Turzovka – Turkov, Bumbálka.

Podujatie je spomienkou na odvážnych poštárov z čias divokého Západu. Tradícia sa neskôr rozšírila do Európy, kde trasa jazdy Pony Expressu presahuje 3000 km, prechádza štátmi Slovensko, Česko, Poľsko, Nemecko a Holandsko, pričom smer jazdy sa každoročne mení a jazdci celú trasu absolvujú bez prerušenia zhruba za deväť dní.

Trasa Pony Expressu na Slovensku má celkovú dĺžku asi 550 km. Jej dlhšia časť spája hraničný prechod s ČR Bumbálka – Makov s hraničným prechodom do Maďarska Seňa – Milhosť, prechádza mestami Žilina, Ružomberok a Košice. Kratšia – mladšia časť trasy začína v Bratislave, prechádza mestami Galanta, Trenčín a v Žiline sa pripája k dlhšej časti trasy. Trasa je rozdelená na približne 20 km úseky, koncové body úsekov tvoria miesta odovzdávok pošty medzi jazdcami, každý úsek absolvuje dvojica jazdcov, na prekonanie úseku majú zhruba dve hodiny. Jazda prebieha nonstop, za každého počasia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM