Iveta Hrabovská Kultúra

Divoký západ v Žiline: Do mesta dorazil Pony Express

Na svojej trase dlhej vyše 4000 km sa historický poštový úrad Pony Express zastavil aj v Žiline. Množstvo ľudí využilo šancu poslať listové zásielky alebo pohľadnice touto legendárnou formou.

13. ročník štafetovej prepravy pošty na koňoch podľa historického Pony Expressu, ktorý vznikol v USA ( 1860 – 1861 ) založili nadšenci Divokého západu.

„Trasa ide cez celú Európu až na Slovensko. Pony Express odštartoval 13. augusta o 16:00 z mesta Cole v Holandsku a za 10 dní sme spravili približne 4000 km,“ povedal Rudolf Vass, organizátor Pony Expressu.

Organizátori Pony Expressu sú naozaj neprehliadnuteľní. Používajú tie isté uniformy a razítka, aké boli pred 150 rokmi. **„Čím ďalej, tým viac sa nám ozývajú zberatelia, pretože na základe nášho razítka sa z pohľadnice alebo listu stáva zberateľský unikát,“ **doplnil Vass.

Pikošky o Pony Express[/size][/co­lor]

Spustený bol v apríli1860 ako najrýchlejší spôsob prepravy pošty z východného pobrežia Spojených štátov na západ a späť. Celková dĺžka trasy bola cez 4 000 míľ. V tom čase existoval jediný rýchly dopravný prostriedok – kôň.

Na cestách preskúmaných hľadačmi ciest zriadila spoločnosť Pony Express sieť opevnených staníc vybavených koňmi na striedanie a ozbrojenými strážcami. Zbor starostlivo vybraných jazdcov jazdil v službe bez zbraní. Ich hmotnosť nahradila prepravovaná pošta. Jazdci museli dokonale poznať pridelený úsek a zdolať ho za každej dennej či nočnej doby a za každého počasia.

Keď v októbri 1861, telegraf preklenul štáty únie, Pony Express postupne zanikol. Aj napriek pomerne krátkej dobe činnosti sa ale stal legendou amerického západu, na ktorú sú Američania dodnes hrdí.

pony express
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM