Rôzne

Divadlo zo Žiliny zožalo v Číne veľký úspech: Aha, akú cenu sa podarilo našim umelcom získať v Šanghaji!

Skvelé predstavenie nášho bábkového divadla! Predviedli sa na medzinárodnom festivale, ktorého dejiskom bol Šanghaj. Ich herecké výkony si vyslúžili hneď niekoľko cenných ocenení. A s touto hrou zožali veľký úspech!

Ilustračný obrázok k článku Divadlo zo Žiliny zožalo v Číne veľký úspech: Aha, akú cenu sa podarilo našim umelcom získať v Šanghaji!
Zdroj: TASR

Bábkové divadlo Žilina (BDŽ), ktorého zriaďovateľom je Žilinský samosprávny kraj, sa zúčastnilo 4. ročníka medzinárodného bábkového festivalu „Zlatá magnólia“ v Šanghaji v Čínskej republike. Na súťažnom festivale, ktorý sa konal od 6. do 11. novembra 2014, sa zúčastnilo trinásť súborov z desiatich krajín sveta.

Výnimočné predstavenie

Najstaršie profesionálne bábkové divadlo na Slovensku sa predstavilo hrou Peter Pan. Inscenácia vznikla na motívy svetoznámej rozprávky od J. M. Barrieho, ktorej sa autorsky i režijne zhostil Peter Palik. „V inscenácii dominuje originálna scénografická zložka, dokonalá animácia s bábkami i samotná obrazivosť, ktorá tak prirodzene komunikuje aj s medzinárodným publikom,“ uviedol riaditeľ BDŽ Peter Tabaček.

Inscenácia tak potvrdila svoje kvality aj v Čínskej republike. Medzinárodná porota spomedzi 10 krajín sveta jej udelila Cenu za výnimočné predstavenie. Ďalšie ocenenie za stvárnenie postavy Petra Pana ‒ Cenu za herecký výkon ‒ získal Ján Demko.

Žilinskí bábkari však potešili aj slovenské deti a ich rodičov žijúcich v Šanghaji predstavením Najlepšia rozprávka o Červenej čiapočke, ktoré zahrali mimo divadelných priestorov za prítomnosti zamestnancov slovenského konzulátu.

Šíri dobré meno v zahraničí

Bábkové divadlo Žilina bolo jediným slovenským súborom, ktorý sa mohol na tomto prestížnom divadelnom fóre prezentovať a reprezentovať tak Slovenskú republiku i Žilinský kraj aj vďaka finančnej podpore Ministerstva kultúry SR a Žilinského samosprávneho kraja. „Bábkové divadlo Žilina je nositeľom kvality a už dlhé roky šíri v zahraničí dobré meno Slovenska i celého Žilinského kraja,“ dodal predseda ŽSK Juraj Blanár.

„Aj preto som rád, že finišujeme na rekonštrukcii divadelných priestorov, pretože súbor s takýmito výsledkami jednoducho potrebuje kvalitné zázemie a moderné vybavenie.“ Zrekonštruované priestory Bábkového divadla v Žiline svoje brány otvoria ešte v tomto roku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM