Rôzne

Dievčatá zo Žilinského kraja a ich sexuálny život? Prieskum odhalil zaujímavé zistenie!

Stovky žien z celého Slovenska vo veku od 17 do 40 rokov odpovedali na otázky týkajúce sa ich sexuálneho života. Dôvodom bol uskutočnený prieskum, ktorý priniesol zaujímavé zistenia. Jedno z nich sa týka aj dievčat z nášho kraja.

Ilustračný obrázok k článku Dievčatá zo Žilinského kraja a ich sexuálny život? Prieskum odhalil zaujímavé zistenie!
Zdroj: TASR

Prieskum so zaujímavými závermi zrealizovala GfK Slovakia pre spoločnosť Bayer na vzorke 513 žien vo veku od 17 do 40 rokov z celého Slovenska. Čo konkrétne v rámci neho zisťovali a čo tento prieskum ukázal?

Tak napríklad. Prvú sexuálnu skúsenosť majú slovenské dievčatá najčastejšie vo veku 17 až 18 rokov. Čo je zaujímavé pre naše končiny, so sexuálnym životom začínajú neskôr dievčatá na východnom Slovensku a aj v Žilinskom kraji.

Drvivá väčšina žien má sex len s jedným partnerom, a to zvyčajne niekoľkokrát týždenne, zatiaľ čo ženy s viacerými partnermi majú sex menej často. Najčastejšie antikoncepčné metódy sú používanie kondómov, antikoncepčných tabletiek a prerušovanej súlože. Každá šiesta žena aspoň raz v živote užila núdzovú tabletku. Naopak, 21 percent sexuálne aktívnych žien nepoužíva žiadnu antikoncepčnú metódu.

Skúsenosti s využitím antikoncepčných tabletiek sa zvyšujú s vekom a častejšou návštevou gynekológov. Využitie núdzovej tabletky nesúvisí s vekom či návštevami gynekológa, ale vyššia tendencia užitia bola zaznamenaná u žien s viacerými partnermi. Mladé dievčatá a ženy v súčasnej dobe používajú predovšetkým kondómy a antikoncepčné tabletky. S pribúdajúcim vekom ženy zvyknú vysadiť antikoncepciu a nahradiť ju kondómami, „implantátom“ či prerušovaným stykom.

Preventívnu prehliadku u gynekológa absolvujú ročne asi dve tretiny Sloveniek. Takmer jedna tretina žien navštívila gynekológa prvýkrát vo veku 19 alebo viac rokov, 21 percent pred dovŕšením 15 rokov. Ženy používajúce antikoncepciu vo veku 25 a viac rokov navštevujú gynekológa častejšie.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM