Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Diaľnica D3 Žilina, Strážov - Žilina, Brodno získala ocenenie Stavba roka 2017

Diaľnica D3 Žilina, Strážov - Žilina, Brodno je v našich podmienkach považovaná za unikát. Ocenená bola aj Cenou Ministerstva dopravy a výstavby SR za celospoločenský prínos.

Ilustračný obrázok k článku Diaľnica D3 Žilina, Strážov - Žilina, Brodno získala ocenenie Stavba roka 2017
Zdroj: ndsas.sk

Víťazom 23. ročníka celoštátnej súťaže a majiteľom hlavnej ceny titulu STAVBA ROKA 2017 je diaľnica D3 Žilina, Strážov – Žilina, Brodno. Pýšiť sa môže zároveň aj Cenou Ministerstva dopravy a výstavby SR za celospoločenský prínos. Informovala o tom hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Michaela Michalová.

„Diaľnica D3 Žilina, Strážov – Žilina, Brodno je unikátna najmä výrazným celospoločenským prínosom diela, jeho kvalitnou realizáciou v náročných podmienkach a zvládnutím množstva technológií pri výstavbe najdlhšej estakády na Slovensku ako aj tunela,“ uvádza Michalová.

Podľa hovorkyne výstavba musela akceptovať podmienky súvisiace s prevádzkou priľahlých vodných elektrární a samotného vodného toku. „Z hľadiska bezpečnosti prevádzky porota ocenila použitie mobilných zvodidiel umožňujúcich vjazd vozidiel záchrannej služby do oboch tunelových rúr z ktorejkoľvek strany. Pozornosti poroty neunikla ani unikátna konštrukcia protihlukovej steny v podobe stĺporadia, ktorá svojim tvarom a farebnosťou dokázala zladiť tri funkcie: zníženie hlukových emisií, zabezpečenie výhľadu z estakády a ochranu vtáctva nachádzajúceho sa v lokalite priehrady,“ uvádza Michalová.

Ako uvádza Michalová, rovnako jedinečné je aj kotvenie svahov pod uhlom až 75 stupňov, ktoré bolo aplikované na viacerých častiach stavby z dôvodu ochrany prírody a majetku. „Diaľnica sa tak dynamickým spôsobom zúčastňuje na dotváraní okolitej krajiny a výrazne prispieva k zníženiu dopravného zaťaženia okolitých mestských častí Žiliny a priľahlých obcí,“ uzavrela hovorkyňa.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM