Igor Petrík Správy

Deratizátor o situácii v Žiline: Potkany sú premnožené a chodia aj cez deň!

Na tom, že deratizácia v meste je potrebná, sa zhodujú firmy ktoré ju robia, aj radnica. V otázke, či sú hlodavce v meste premnožené, sa názory rozchádzajú. Niečo iné tvrdia zástupcovia firiem, niečo iné zas mesto.

Ilustračný obrázok k článku Deratizátor o situácii v Žiline: Potkany sú premnožené a chodia aj cez deň!
Zdroj: TASR

Situácia s výskytom hlodavcov v Žiline je vraj vážna až alarmujúca, pretože mesto nerobí deratizácie pravidelne. Tvrdí Jozef Remek z firmy Jozef Remek DDD, ktorá sa zaoberá deratizáciou, dezinsekciou a dezinfekciou.

„Naposledy sa mestská deratizácia v Žiline robila za primátora Harmana. Primátor Choma si dáva robiť deratizáciu len v bytoch, ktoré obhospodaruje Žilbyt. Je zbytočná, ak sa neurobí naraz. Potkan už do troch mesiacov života dokáže mať mladé,“ dopĺňa Miloš Gajarský, z firmy GAJARSKÝ Miloš AAAA – 3D.

Potkany sú vraj premnožené

Gajarský považuje situáciu za zlú. “Potkany sú premnožené a chodia cez deň, behajú okolo kontajnerov. Mesto by malo prijať Všeobecne záväzné nariadanie, platné pre všetkých. Lebo mesto deratizácie neplatí. Každý ich platí z fondu opráv. Nie je to drahý zásah, ale je nutný. U nás sa deratizácie robia len v školách, ktoré mesto spravuje, či v mestských bytoch. O ostatné objekty sa mesto nestará." Doplnil, že podnet na deratizáciu by mal podať Regionálny úrad verejného zdravotníctva. „Ten ale nemá veľký záujem. Chodia len po potravinách kontrolovať záruky mäsa, ale toto ich veľmi netrápi.“

Vykonanie celoplošnej deratizácie v mestách sa odporúča jedenkrát ročne, upozorňuje Jozef Remek. „Preto vyzývam kompetentných, aby konali. V spolupráci radnice a všetkých subjektov a organizácií, aby na území mesta Žilina bola vykonaná celoplošná deratizácia v priebehu jedného mesiaca,“ povedal a dodal, že deratizácia sa spravidla vykonáva dvakrát ročne, jar, jeseň. "Platí to pre firmy a organizácie, ktoré sa zaoberajú výrobou a manipuláciou potravín, nemocnice, sklady odpadu, spracovanie odpadu, kanalizačné siete, je to definované ako priebežná deratizácia.“

Náklady sú štyri tisíc eur

„Mesto nespochybňuje kvalitu práce pána Remeka, ale keďže jeho firma podniká v oblasti deratizácie, je na mieste si položiť otázku, či jeho vyjadrenie nie je tendenčné, keďže mesto nedisponuje objektívnou informáciou, že hlodavce sú v našom meste premnožené,“ reagoval na vyjadrenia Jozefa Remeka Pavol Čorba, hovorca mesta.

„Mesto postupuje každý rok v zmysle zákona, Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Žiline ani Regionálna veterinárna a potravinová správa v Žiline nás o tejto skutočnosti neinformovali. Deratizáciu robí mesto pravidelne, raz ročne, prípadne podľa potreby v objektoch, ktoré sú v jeho vlastníctve, ostatným zariadeniam túto povinnosť určuje zákon, nie VZN,“ povedal.

Doplnil, že mesto postupuje v zmysle ustanovenia § 52 zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktoré definuje povinnosti obcí. Povinnosti fyzických osôb – podnikateľov a právnických osôb upravuje § 52 uvedeného zákona.

„Pri vykonávaní deratizácie v našich objektoch sú v zmysle zákona miesta vždy označené. Náklady na deratizáciu predstavujú okolo štyri tisíc eur. Oznamy o celomestskej deratizácii sa pravidelne zverejňujú na webovej stránke mesta Žilina.“ uzavrel Čorba.

Chýba monitoring

Martin Kapasný, riaditeľ Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiline, na otázku, či je situácia s hlodavcami v meste kritická, povedal. „My ako úrad podnety od občanov nemáme. Vlastnú monitorovaciu službu nemáme, nemáme na to ani oddelenie a odborníkov. Teoreticky by sme mali dať podnet, ale keď nie je na základe čoho, alebo keď nemáme ako získať podklady.“ Hovorí, že ani firmy, ktoré sa deratizáciou zaoberajú, sa na úrad so žiadnym podnetom neobrátili. „V kontexte toho treba cítiť aj obchod týchto firiem.“

Doplnil, že súhlasí s tvrdením o prijatí Všeobecne záväzného nariadenia. „Určite by to veci pomohlo, ale chýba monitoring a relevantné zistenie, že situácia je naozaj zlá. Myslím, že na tom viazne aj VZN. Kedysi boli na úradoch oddelenia deratizácie a dezinsekcie, ale tie už sú 20 rokov zrušené,“ povedal Kapasný.

Tvrdenia, že posledná celoplošná deratizácia v Žiline prebehla za primátora Harmana, potvrdiť nevedel.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM