Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Denné centrum v Žiline prešlo rekonštrukciou: Čo všetko a za koľko sa opravilo?

Denné centrum na Ulici Andreja Kmeťa je prístupné pre seniorov a ťažko zdravotne postihnuté osoby od roku 2013. Odvtedy boli priestory viackrát rekonštruované.

Ilustračný obrázok k článku Denné centrum v Žiline prešlo rekonštrukciou: Čo všetko a za koľko sa opravilo?
Zdroj: Mesto Žilina

Počas letných mesiacov prebiehali v Dennom centre na Ulici Andreja Kmeťa v Žiline stavebné práce, ktoré podľa hovorcu mesta Pavla Čorbu prispeli ku skvalitneniu podmienok i prostredia, v ktorom sa poskytujú sociálne služby.

Stavebnými úpravami na budove sa má podľa mesta do budúcnosti predísť namokaniu stien, fasády, balkónov, soklov a schodišťa. Na zariadení sa tiež vymenili žľaby, ríny v prednej a zadnej časti budovy so zaústením do dažďovej kanalizácie. "Rekonštrukciou prešli aj balkóny, na ktorých sa menila dlažba, izolácia podlahy, opravil sa podhľad balkónov a bolo osadené nové zábradlie, konkretizuje Čorba.

Ako sa ďalej uvádza v správe mesta, opravu si vyžiadala aj fasáda budovy. Pôvodná poškodená omietka bola osekaná a nahradená novou, celá fasáda získala tiež nový náter. „Pre bezpečnejší a lepší príchod do zariadenia boli v rámci rekonštrukcie opravené aj vonkajšie schody, bola položená nová dlažba a sokle,“ dodáva hovorca.

Mesto zaplatilo za stavebné úpravy takmer 28.000 eur.

Denné centrum na Ulici Andreja Kmeťa sa do zrekonštruovaných priestorov presťahovalo v roku 2013. Predtým sídlilo v nevhodnom areáli na Hornom Vale. V tomto období mesto investovalo do rekonštrukcie denného centra 45.000 eur. Neskôr v roku 2016 bola zrekonštruovaná kotolňa, na ktorú mesto vynaložilo 15.306 eur.

V denných centrách sa utvárajú a zabezpečujú podmienky pre záujmovú, kultúrnu činnosť ako aj činnosti na udržiavanie fyzickej aktivity občanov. „Mesto Žilina má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti päť denných centier, ktoré výrazne prispievajú k zvýšenej kvalite života našich seniorov aj občanov so zdravotným postihnutím“, tvrdí hovorca mesta Pavel Čorba.

Denné centrum na Ulici Andreja Kmeťa poskytuje sociálne služby pre seniorov, osoby ťažko zdravotne postihnuté, osoby s nepriaznivým zdravotným stavom, počas pracovných dní v pondelok až piatok v čase od 8.00 hod. do 16.00 hod. Sociálna služba je pre občanov bezplatná.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM