Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Dar pre žilinské novorodeniatka: Pomoc vďaka sociálnej sieti

Novorodenecké oddelenie žilinskej nemocnice získalo jedinečný dar. Ten má pomôcť predčasne narodeným deťom.

Ilustračný obrázok k článku Dar pre žilinské novorodeniatka: Pomoc vďaka sociálnej sieti
2
Galéria
Zdroj: FNsP Žilina

Novorodenecké oddelenie žilinskej nemocnice získalo jedinečný dar od dobrovoľníčok zo skupiny Pomôžme predčasne narodeným detičkám. Informácie pre redakciu Žilina24 poskytla hovorkyňa Fakultnej nemocnice s polikinikou v Žiline (FNsP) Lenka Záteková.

Podľa hovorkyne ženy z celého Slovenska vlastnoručne ušili špeciálne kryty na inkubátory i obliečky do postieľok novorodeniatok. Skupina Pomôžme predčasne narodeným detičkám funguje už asi päť rokov a združuje obetavé ženy z rôznych regiónov Slovenska. Nejde o oficiálne združenie, skupinu tvoria matky, ktoré dobrovoľne pomáhajú.

„Myslím, že každá naša mama má nejakú skúsenosť, či už mala nedonosené dieťatko alebo sa v rodine vyskytol nejaký podobný prípad a takýmto spôsobom sa chce poďakovať za starostlivosť alebo určitým spôsobom odvďačiť," vysvetlila členka skupiny Mária Drábiková.

„Kryty na inkubátory slúžia na spríjemnenie prostredia a stíšenie priameho svetla, ktoré by mohlo dopadať na nedonosených novorodencov. Tí potrebujú maximálny pokoj bez rušivých podnetov, medzi ktoré patrí práve aj ostré svetlo. Zakrytím inkubátora tak imitujeme pokračovanie vývoja v maternici,“ uviedla primárka novorodeneckého oddelenia FNsP Žilina Katarína Jackuliaková s tým, že každoročne ošetria na jednotke resuscitačnej starostlivosti vyše sto detí, z ktorých približne 70 % je práve v inkubátoroch. „Čím je bábätko nezrelšie, tým je nutnejšie ho takto chrániť a vytvoriť mu príjemnejšie prostredie,“ doplnila.

Ako ďalej priblížila vedúca sestra novorodeneckého oddelenia Amália Krkošková, okrem krytov na inkubátory na oddelení využijú aj ručne šité podhlavníčky do vankúšov a obliečky, ktoré im dobrovoľníčky darovali. „Podhlavníčky do vankúšov používame pod hlavičku detí a keďže sa častokrát vymieňajú a perú, postupne sa ničia a musíme ich nahradiť novými. Táto pomoc je teda veľmi vítaná. Dostali sme aj obliečky na vankúše, ktoré sú pestré, veselé a vytvoria v postieľkach príjemný dojem,“ vysvetlila A. Krkošková.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM