Jozef Legéň Samospráva

Ďalší krok k rekonštrukcii Rosenfeldovho paláca: Poslanci sa zhodli jednohlasne

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiline schválili na svojom 37. Zasadnutí návrh žiadosti o nenávratný finančný príspevok na projekt rekonštrukcie kultúrnej pamiatky Rosenfeldov palác v Žiline. Primátor Žiliny Choma dúfa, že budú úspešní tak, aby sa už tento rok mohlo začať s rekonštrukciou.

Ilustračný obrázok k článku Ďalší krok k rekonštrukcii Rosenfeldovho paláca: Poslanci sa zhodli jednohlasne
Zdroj: Dnes24.sk

O plánovanej rekonštrukcii jednej z top architektúr v Žiline Rosenfeldovho paláca sme vás informovali ešte začiatkom februára. Primátor Žiliny Igor Choma vtedy uviedol, že by tento palác mal v budúcnosti slúžiť sčasti ako žilinské múzeum.

„Pretože mesto nemá svoje múzeum. A časť priestorov by sa dala využívať na rôzne reprezentatívne podujatia. Nie trvalé, ale na nárazové akcie. Myslím si, že je to krásny a dôstojný priestor a mesto ho musí dať do poriadku. Obrátili sme sa na ministerstvo hospodárstva, kde môžeme získať z regionálneho operačného programu až 3 milióny eur a z nórskych fondov môžeme získať až 1 milión eur,“ uviedol vtedy žilinský primátor.

Návrh jednohlasne prešiel

Mestskí poslanci schválili návrh Žiadosti o nenávratný finančný príspevok na projekt rekonštrukcie kultúrnej pamiatky Rosenfeldov palác v Žiline. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky ako riadiaci orgán pre Regionálny operačný program vyhlásilo dňa 19. decembra 2013 výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok.

„Na peniaze na rekonštrukciu tohto paláca čakáme už dlho. Čakali sme, kedy bude vyhlásená výzva. Toto sa udialo, takže sme naplno do toho skočili. V každom prípade, z tohto operačného programu je možné vyčleniť na rekonštrukciu len 2 500 000 eur, či je maximálna možná čiastka. Keďže celá rekonštrukcia je viac ako 3 500 000 eur, ten zvyšný milión ideme žiadať prostredníctvom Nórskych fondov. Zdá sa, že vieme splniť všetky podmienky, ktoré sú požadované pre udeľovanie takýchto fondov. Takže ideme do dvoch žiadostí o nenávratné finančné príspevky. Dúfam, že budeme úspešní tak, aby sme už tento rok mohli začať s rekonštrukciou Rosenfeldovho paláca," povedal na mestskom zastupiteľstve Cho­ma.

Náklady mesta budú minimálne

Mesto Žilina môže získať financie na opravu tejto kultúrnej pamiatky v objeme až 2 490 000 €, pričom náklady Mesta budú iba 5 percent, čo predstavuje sumu približne 124 500 €. Za návrh hlasovalo všetkých 26 prítomných poslancov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM