Správy

Dajte pozor na vystrájanie počasia: Na Žilinu sa môže rútiť ľad a to nie je všetko!

Počasie v okrese Žilina môže naozaj nepríjemne vyčíňať! Meteorológovia varujú pred krupobitím, no pripraviť sa treba aj na intenzívne lejaky a vetrisko.

Ilustračný obrázok k článku Dajte pozor na vystrájanie počasia: Na Žilinu sa môže rútiť ľad a to nie je všetko!
Zdroj: TASR

„V okrese Žilina sa ojedinele očakáva výskyt búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ píše sa na stránkach Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu. Meteorológovia z tohto dôvodu vydali pre náš okres už výstrahu prvého stupňa pred búrkami, ktorá platí dnes od 9:00 do 21:00.

Hroziaci ľadovec však žiaľ ešte nie je všetko. Udrieť na nás môžu totiž aj ďalšie nepríjemné javy. Ako ďalej uvádzajú odborníci zo SHMÚ, s búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 17 – 25 m/s.

Intenzita sprievodných javov je podľa SHMÚ v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. „Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok,zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov),“ uvádza ďalej SHM

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM