Správy

CT prístroje pre nemocnice drahšie o 800-tisíc eur? Beblavý obvinil poslanca Smeru

Podľa šéfa Žilinského samosprávneho kraja boli prístroje pre nemocnice obstarané najtransparentnejším spôsobom.

Ilustračný obrázok k článku CT prístroje pre nemocnice drahšie o 800-tisíc eur? Beblavý obvinil poslanca Smeru
Zdroj: TASR

Poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Miroslav Beblavý upozornil na to, že Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) sa v roku 2011 rozhodol kúpiť dva CT prístroje pre svoje nemocnice v Trstenej a Liptovskom Mikuláši. Ich nákup však bol predražený o viac ako 800.000 eur.

Beblavý, ktorý po parlamentných voľbách vystúpil zo strany Sieť, vyzval predsedu ŽSK a zároveň poslanca parlamentu Juraja Blanára (Smer-SD), aby sa vzdal oboch funkcií. „Blanár túto súťaž vyhlásil, podpísal obidve zmluvy a nesie tým pádom nielen politickú, ale plnú právnu a osobnú zodpovednosť za túto kauzu," povedal Beblavý.

CT prístroj
7
Galéria
Zdroj: TASR

Podľa Blanára je všetko v poriadku

Blanár sa obvineniu bránil slovami, že „CT prístroje boli zakúpené v elektronickej aukcii, ktorá je najtransparen­tnejším spôsobom obstarávania.“ Argumentuje aj tým, že cena 1,136 milióna eur za jeden prístroj bola výrazne lacnejšia ako cena za prístroje, ktoré vtedy obstarávali nemocnice v Žiline, Trenčíne a Šamoríne.

„Je to prebudenie pána poslanca Beblavého po piatich rokoch. Pretože obstarávanie sa uskutočnilo v roku 2011, keď mimochodom bol súčasťou vtedajšej koalície a strážil všetky obstarávania, ktoré súviseli aj so zdravotníctvom. Opätovne bola táto téma vytiahnutá v roku 2013 v kampani a vysvetľoval som všetky detaily tohto obstarávania," zdôraznil predseda ŽSK.

Momentálny prípad pripomína kauzu s predraženým CT z jesene 2014, vtedy pre tender v piešťanskej nemocnici prišli o funkcie ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM