Soňa Vanovčanová Kultúra

Čo s načatým týždňom? Tipy ako ušité pre Žilinčanov!

Kam v meste, keď máte popoludní trochu času? Prezrite si našu ponuku podujatí na pracovný týždeň.

Ilustračný obrázok k článku Čo s načatým týždňom? Tipy ako ušité pre Žilinčanov!
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

Tvorivá dielňa v Rosenfeldovom paláci: Vieš ako sa robí kniha?

Utorok, 17. október, 16.00 hod., Rosenfeldov palác

Tvorivá dielňa pre deti i dospelých od 10 rokov v Knihárskej dielni Lidy Mlichovej zameraná na tvorbu knižnej väzby a knihy ako takej. Na dielňu je potrebné sa vopred prihlásiť na tel. čísle 0905 526 289 alebo e-mailom simona.domanicka@rosenfeldovpalac.sk, maximálny počet je 8 osôb.

Knihárska dielňa Lidy Mlichovej je jediná dielňa svojho druhu na Slovensku s dlhou rodinnou tradíciou. Dielňa vznikla na základoch, ktoré svojou tvorbou položil výtvarník Ján Vrtílek (1906 – 2000) v roku 1928, člen poprednej organizácie Meister der Einbandkunst so sídlom v Mníchove. Knihy z tejto dielne získali mnohé ocenenia na slovenských i medzinárodných súťažiach. Knihárska dielňa Lidy Mlichovej funguje ako samostatná knihárska dielňa od roku 1990 pod vedením dcéry Jána Vrtílka, Lidy Mlichovej.

Koncert: Klavírny recitál: Peter Nágel

Utorok, 17. október, 19.00 hod., Nová synagóga

Klavírne recitály v priestore Novej synagógy štartujeme vystúpením mladého klaviristu, ktorý sa nedávno publiku v Žiline úspešne predstavil ako sólista v spolupráci so Štátnym komorným orchestrom. Peter Nágel sa teší povesti suverenity vďaka jeho nadštandardnej profesionálnej výbave a hlbokej zaangažovanosti. My sa zas budeme tešiť na hutný program v postupnosti od „novšieho“ k „staršiemu“ zostavený výlučne z krátkych foriem, čo poukazuje na interpretovu vybavenosť širokou škálou prostriedkov.

Malé hudobné plochy totiž volajú po veľkej interpretačnej výbave. Pozývame aj s prísľubom, že z koncertu neodídete bez komplexného sluchového zážitku. Počas Chopinovho cyklu prelúdií je viac než isté, že našimi ušami prejdú všetky tóniny klasického dur-mollového systému.

Diskusia: Genius loci – Divadlo maják

Streda, 18. október, 17.00 hod., Rosenfeldov palác

Hosťami moderovanej diskusie sú Ivan Kopal, Lucia Zaťková, Marián Pecko, Rudo Vitos, Elena Dikošová a ďalší.

Moderuje: historik Michal Jurecký.

Cieľom podujatí “Genius Loci Žilina“ je predstaviť a nahliadnuť do zákulisia najrôznejších spolkov, inštitúcií, klubov, organizácií či podujatí, ktoré tvorili a doteraz tvoria kultúrny a spoločenský život v Žiline. Podstatou je zachytiť výpovede osobností a komunít. Prinášať na povrch rôzne aspekty života v Žiline a zamerať sa na jej fenomény. Odkrývanie týchto súvislostí prináša nové pohľady a pomáha utvárať povedomie o živote v našom meste a uvedomovanie si jeho špecifického charakteru – jeho Genius Loci. Ťažiskom je vlastná výskumná činnosť smerujúca k zachovaniu faktov, pamätí a vytváranie archívu slúžiaceho pre ďalšie skúmanie, bádanie a ako odkaz budúcim generáciám.

Diskusia: Sexuálne menšiny v EÚ a na Slovensku

Streda, 18. október, 17.00 hod., Rosenfeldov palác

Ďalšia z diskusií pri káve a koláči s aktuálnou témou súvisiacou so Slovenskom a našim miestom v Európskej únii – témou ochrany práv nenárodnostných, najmä sexuálnych, menšín na Slovensku. V diskusii o viacrýchlostnej Európskej únii sa síce naša krajina jasne hlási k svojmu záujmu byť v jej prípadnom „jadre“, a čo sa týka niektorých projektov ako je Eurozóna a Schengen, aj už doňho patrí. EÚ je ale zároveň hodnotový projekt, a v tejto oblasti sme skôr perifériou.

Napríklad LGBT ľudia nemajú možnosť ani len uzatvárať registrované partnerstvá, nieto manželstvá či právo adoptovať. Malo by sa Slovensko aj v tejto oblasti posúvať ďalej, ak chce naozaj byť modernou európskou krajinou?

Cestou necestou: Cestovateľský festival v októbri 2017

Streda, 18. október, 17.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Do októbrového vydania cestovateľského festivalu Cestou necestou sa vošli tri dobrodružné prednášky. Pavol Urban bude hovoriť o skydivingu – skákaní z lietajúcich objektov z výšky 1000 a viac metrov.

Milada Konečná porozpráva o tom, ako precestovala sama naprieč Južnou Amerikou a Michal Knitl odprezentuje štyri tipy na túry v Európe – Orliu prť v Poľsku, hrebeň Fagaráša a Pietra Craiului v Rumunsku, okolie Tre Cime v talianskych Dolomitoch a pohoria Rila a Pirin v Bulharsku.

Divadlo: Tracyho tiger

Streda, 18. október, 19.00 hod., Bábkové divadlo Žilina, cyklus predstavení pre dospelých

Inscenácia Tracyho tiger, ktorá vznikla adaptáciou kultovej knihy od amerického spisovateľa Williama Saroyana, je o hľadaní tigra v každom z nás.

Každý z nás má svojho tigra. Niektorí spiaceho, iní hrozivo vrčiaceho. Tiger jedných pradie, iných cerí zuby.

Thomas Tracy, nosič mechov s kávovými zrnami, má s tigrom poriadne starosti.

Chce byť ochutnávačom kávy, aj keď na dané miesto iní čakajú tridsať rokov, zadíva sa do neznámeho dievčaťa v žltých pletených šatách, ochutná čokoládové bonbóny jej matky Violy a Lauru stratí… Takmer stratí slobodu, lásku i samotného tigra…

Tracyho tiger v skutočnosti nie je tiger, ale čierny panter. To však nie je jeho jediná výnimočnosť. Tracyho tiger je túžba, je hračka pre deti, aj senzácia v novinách. Tiger je odvaha, je sloboda, je láska. Zo všetkého najviac je však niečo vo vnútri Tracyho…

Adaptácia, réžia: Katarína Aulitisová
Dramaturgia: Katarína Aulitisová, Markéta Plachá, Petra Štorcelová
Výprava: Markéta Plachá
Hudba: Lucia Chuťková
Pohybová spolupráca: Ľubomír Piktor

Hrajú: Miroslava Mravcová, Ján Demko, Jan Homolka, Barbora Juríčková, Michal Németh, Bibiána Tarasovičová, Matej Valašík, Milan Šutek a. h.

Veková vhodnosť: 12+

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM