Michal Demjanovič Kultúra

Čo prinesie nový týždeň v Žiline a okolí? Redakčný výber z akcií

Hľadáte odreagovanie po práci či program počas dovolenky? Ak si neviete vybrať, pomôže vám náš výber ôsmich z nich.

Ilustračný obrázok k článku Čo prinesie nový týždeň v Žiline a okolí? Redakčný výber z akcií
20
Galéria

Perinbaba

29. 11. 2016, o 8:45, Bábkové divadlo, Žilina

Meno zázračnej babky, ktorá sa stará o sneh, na Slovensku doslova zľudovelo a používa sa pri každej poriadnej snehovej nádielke. Za jej popularitu môže najmä rovnomenný film Juraja Jakubiska, bez ktorého by sme si Vianoce nevedeli už ani predstaviť. Žilinská inscenácia podobne ako známa filmová verzia čerpá inšpiráciu zo slovenského folklóru a ľudových tradícií.

Vitajte doma s Milanom Ondríkom

29. 11. 2016, o 19:00, Mestské divadlo, Žilina

V hereckých kruhoch sa o Milanovi Ondríkovi hovorí, že je bohém a búrlivák so živočíšnym hereckým prejavom. Svoju živočíšnosť sa snaží krotiť doma s rodinou, ale svoj búrlivý temperament si stále udržuje. Veď akoby sa bez neho obišiel v divadle, kde sa všetko snaží robiť s hereckým nasadením na 120%. Desať rokov pôsobil v Divadle Andreja Bagara v Nitre, v súčasnosti patrí medzi najobsadzovanejších hercov Slovenského národného divadla, kde má v tejto sezóne na repertoári až 13 titulov.

One day jazz festival jeseň 2016

30. 11. 2016, o 19:00, Mestské divadlo, Žilina

Jesenná edícia ONE DAY JAZZ FESTIVALu prinesie ešte pred Vianocami hudobný maratón s bohatým programom až v troch slovenských mestách – 28. novembra v bratislavskom Istropolise, 30. novembra v Mestskom Divadle Žilina a 2. decembra v košickom Ges Klube. Plejádu zahraničných hviezd povedú svetové esá a lídri úspešných hudobných projektov – legendárny gitarista Lee Ritenour a basgitarista John Patitucci, ktorý vystúpi s Danilom Perezom a Brianom Bladeom s projektom „Children of the light“. Zahrá aj slovinský saxofonista Jure Pukl Trio s Joshom Ginsburgom a Gregom Hutchinsonom, ktorý je označovaný za jedného z najvýznamnejších bubeníkov svojej generácie.

Skaza Titanicu

30. 11. 2016, o 19:00, Dom odborov, Žilina

Skaza Titaniku – príbeh, ktorý dodnes fascinuje a inšpiruje umelcov naprieč žánrami. John Fiske napísal vtipnú paródiu pre dvoch hercov, ktorí špekuľujú nad tým, ako by si skazu Titaniku zahrali, keby tú možnosť mali. Milan Lasica pôvodný nápad rozvinul, text upravil a vznikla hra plná humoru sebairónie a klaunských gagov. Príbeh Titaniku je o ľudskej márnivosti a to je téma, ktorá je dnes možno aktuálnejšia ako kedykoľvek predtým. Aj preto je text hry iba inšpiráciou pre dvoch hercov – klaunov, ktorí takmer dve hodiny v plnom nasadení nás nielen zabávajú, ale ako správni klauni, povedia aj to, čo si iní dovoliť nemôžu…

Zdroj: TASR

Otvorenie Vianočných trhov

01. 12. 2016, Mariánske námestie a Námestie A. Hlinku, Žilina

Tradícia pokračuje, a aj tento rok pripravilo mesto Žilina Vianočné trhy, ktoré sa konajú na Mariánskom námestí a Námestí Andreja Hlinku od 1. decembra do 23. decembra 2016.

Iva Bittová & Mucha Quartet

01. 12. 2016, o 19:00, Nová synagóga, Žilina

Fenomenálna česká speváčka a huslistka Iva Bittová s mladým a nádejným Mucha Quartetom predstavia na koncerte 1.12.2016 v Novej Synagóge ojedinelý projekt. V tomto roku vydavateľstvo Pavian records vydalo CD Béla Bartók: Slovenské spevy, na ktorom v úprave Vladimíra Godára pre spev a sláčikové kvarteto práve Iva Bittová v úlohe speváčky interpretuje krásne slovenské ľudové piesne. Teraz sa protagonisti tohto CD vydávajú na koncertné turné, vrámci ktorého zavítajú aj do Žiliny.

Delik a familia premium párty

01. 12. 2016, o 21:00, Klub Kolečko, Žilina

Štvrtok 1. decembra bude v Žiline patriť raperovi Delikovi a párty s FAMILIA Premium. Delik vystúpi na koncerte v Klube Kolečko, kde prvýkrát naživo predstaví svoj nový singel Náš čas. Raper je stálym členom skupiny Moja Reč, s ktorou úspešne koncertuje už od roku 2004, kedy spolu vydali prvý album Demo. Odvtedy spolu stvorili s ďalších 6 albumov, naposledy to bol album Offline, ktorý vyšiel tento rok. V ňom hudobníci upozorňujú na fakt, že mladí ľudia prestávajú žiť v realite a namiesto toho odchádzajú denno-denne do virtuálnej reality, prilepení na displeje svojich smartfónov. Preto sa treba občas odpojiť a v režime Offline si konečne užívať život.

Pán ľadu 2016 Jevgenij Pljuščenko

02. 12. 2016, o 18:00, DOXXbet aréna, Žilina

Dnes sa píše rok 2016 a čaká nás opäť krasokorčuliarky sviatok na najvyššej úrovni. Jevgenij Pljuščenko zavíta aj do DOXXBET Arény v Žiline. Je pripravený spolu s víťazkou zimných OH v Soči Adelinou Sotnikovou, majstri Európy Tatiana Volosazhar-Maxim Trankov, majster sveta Brian Joubert, majster Európy Tomáš Verner a napríklad i manželský pár Chesnovcov, ktorý už svoje vzdušné majstrovstvo u nás predviedol, sľubuje ale že predvedie niečo, čo sme od nich ešte nevideli.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM