Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Centrum Žiliny sa ponorí do tmy: Mesto tak podporí kampaň Hodina Zeme

Mesto Žilina podporí myšlienku spoločnej zodpovednosti za planétu s názvom Hodina zeme. Na hodinu symbolicky zhasnú svetlá na Farskom kostole i žilinskej balustráde.

Ilustračný obrázok k článku Centrum Žiliny sa ponorí do tmy: Mesto tak podporí kampaň Hodina Zeme
Zdroj: Mesto Žilina

Mesto Žilina aj tento rok podporí myšlienku spoločnej zodpovednosti za planétu v rámci najväčšej celosvetovej kampane klimatických zmien Hodina zeme. Informovala o tom hovorkyňa Mesta Žilina Barbora Zigová.

„V sobotu 24. marca 2018 od 20.30 do 21.30 hod. zhasne osvetlenie Katedrály Najsvätejšej Trojice (Farský kostol) a do tmy sa zahalí aj žilinská balustráda. Na Slovensku sa tento projekt uskutoční už po deviatykrát, Žilina sa doň zapojila po prvýkrát v roku 2012,“ uviedla Zigová."

„Projekt Hodina Zeme nie je podľa organizátorov len o zhasínaní svetiel na jednu hodinu. Jeho hlavným cieľom je zvýšiť povedomie verejnosti v oblasti klimatických zmien a vyzýva ľudí, aby si uvedomili, že k ochrane životného prostredia môže prispieť každý,“ doplnila hovorkyňa.

„Zapojením sa do tohto projektu potvrdzujeme, že hrozba klimatických zmien nám nie je ľahostajná. Rád by som touto cestou povzbudil Žilinčanov, aby aj oni podporili hlavný zámer tejto kampane, možností je mnoho – či už nechajú doma auto a zvolia šetrnejší spôsob prepravy, začnú s triedením odpadu alebo budú len jednoducho dbať na šetrenie energie, napríklad zhasnutím svetla pri odchode z miestnosti,“ vyzýva primátor Žiliny Igor Choma.

Prvý ročník kampane Hodina Zeme sa konal v roku 2007 v austrálskom Sydney a zapojilo sa do neho viac ako 2 milióny ľudí. Postupne sa táto myšlienka rozšírila do celého sveta. Už po dvanástykrát sa v poslednú marcovú sobotu spojí myšlienka so skutkom a na jednu hodinu sa mestá či pamiatky ponoria do tmy. Minulý rok projekt podporilo 187 krajín, medzi nimi aj Slovensko. Okrem Žiliny zhasli dominanty v ďalších takmer 50 slovenských mestách, 40 pamiatok, 70 organizácií a 30 škôl.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM