Iveta Hrabovská Samospráva

Cena Žilinského samosprávneho kraja pre scénografa a džudistu

Poslanci krajskej samosprávy rozhodli o udelení najvyššieho ocenenia Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) za rok 2012 pre scénografa Jozefa Cillera a džudistu Jána Peteju. Cenu ŽSK za mimoriadny prínos a prezentáciu kraja si obaja preberú na slávnostnom odovzdávaní v piatok 14. decembra 2012.

Ilustračný obrázok k článku Cena Žilinského samosprávneho kraja pre scénografa a džudistu
Foto: Iveta Hrabovská

Profesor Jozef Ciller, rodák z Trenčína, je považovaný za zakladateľa špecifickej akčnej scénografie a scénografického statického dynamizmu. Pracuje v činohernom, bábkovom a hudobnom divadle a spolupracoval so všetkými významnými divadlami na Slovensku a v Českej republike.

„Pán Ciller je výtvarníkom a dlhoročným šéfom výpravy v Slovenskom komornom divadle v Martine. Taktiež pôsobil ako scénograf i pedagóg v 20 krajinách sveta. Za svoju prácu bol mnohonásobne vyzdvihnutý a ocenený doma aj v zahraničí,“ upresnil predseda ŽSK Juraj Blanár, z ktorého rúk si ocenenia obaja páni preberú.

Cenu ŽSK za propagáciu kraja, šírenie dobrého mena a vedenie mládeže si preberie aj športovec Ján Peteja, ktorý pôsobí 40 rokov ako tréner detí a mládeže v TJ Slávia Žilinskej univerzity v Žiline. K športu priviedol stovky detí a mladých, vychoval niekoľkých majstrov Slovenska a reprezentantov. Z jeho odchovancov sú už dnes tréneri a zaúčajú do tajov tohto športu ďalších adeptov. Ján Peteja, držiteľ piateho danu džuda, je jedným zo zakladateľov a organizátorov Krajskej olympiády v džude. Súťaž je určená pre mládež a tento rok prebieha už jej 35. ročník.

Cenu ŽSK si v minulom roku odniesli pedagóg a ochranár Ján Pagáč, cyklista Peter Sagan, ako aj Zlatoň Babík, dirigent a vedúci detského speváckeho zboru. K významným oceneným osobnostiam Cenou ŽSK patrí aj nedávno zosnulý spisovateľ Ján Lenčo, režisér a scenárista Milan Matis, predseda Zboru Žilincov Štefan Massányi, fotograf Miroslav Cheben, slovenský motocyklový reprezentant Jaroslav Katriňák, športoví reprezentanti Lenka Gajarská a Michal Martikán, ale i akademický maliar Zdeno Horecký.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM