Jozef Legéň Rôzne

Čaro Oravského hradu: V projekte Google figuruje medzi top favoritmi!

Oravský hrad sa v záverečnej fáze projektu Slovenské street view tipy od Google dostal medzi top trojku. Najúspešnejšie lokality budú detailne zosnímané a prehliadka týchto skvostov bude možná už aj vo virtuálnej podobe.

Ilustračný obrázok k článku Čaro Oravského hradu: V projekte Google figuruje medzi top favoritmi!
Zdroj: TASR

V online hlasovaní, ktoré prebiehalo od 27. februára do 12. marca, mohli ľudia vyjadriť podporu trom z desiatich slovenských lokalít, ktoré by mohli byť zaradené do plánov ďalšieho snímania v rámci projektu Slovenské Street View tipy, ktoré rozbehla spoločnosť Google v spolupráci so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch. Ľudia si mohli vybrať z prírodných, historických a kultúrnych miest ako sú Bardejov, Betliar, Bojnický zámok, Čičmany, Kalvária Banská Štiavnica, Oravský hrad, Slovenský raj, Spišský hrad, Vlkolínec a Vysoké Tatry.

TOP 3 lokality na Slovensku

Jednoznačným víťazom sa stali Vysoké Tatry s viac ako 6,5-tisíc hlasmi, na druhom mieste Slovenský raj s viac ako 5,5 tisíc hlasmi a trojicu najlepších uzatvára Oravský hrad, ktorý získal 3,5tisíc hlasov. Na začiatku projektu bolo vytipovaných 4000 lokalít, z ktorých sa výber zúžil na Top 10, z ktorých najúspešnejšie lokality sa automaticky do ďalšieho a podrobnejšieho snímania Street view. Do tohto hlasovania sa zapojilo 30-tisíc ľudí a prvenstvo Vysokých Tatier ako národnému symbolu Slovenskej republiky je neodškriepiteľné. Obyvateľov Žilinksého kraja avšak môže tešiť, že v prvej trojke ako jediný zástupca hradov na Slovensku sa nachádza práve Oravský hrad, ktorý bezpochýb patrí medzi jeden z najkrajších hradov.

Čo pripravuje Google?

Snímanie je naplánované na letné mesiace, kedy by na Slovensko mali doraziť špeciálne Street View trojkolky, ako aj posledná novinka tzv. Street View Trekkery (čiže batohy). Snímanie konkrétnych miest je závislé od mnohých externých faktorov, aktuálnych podmienok a možností využívanej technológie. V prípade súkromných lokalít a pamiatok bude Google úzko spolupracovať s majiteľmi a príslušnými organizáciami.

"Táto technológia má veľký význam pre používateľov, ktorí sa do hlasovania veľmi intenzívne zapojili, ale taktiež pre firmy a podnikateľov z cestovného ruchu v regiónoch, ktoré tak môžu inšpirovať ďalších miestnych či zahraničných návštevníkov,“ hovorí Janka Zichová, manažérka PR a komunikácie pre český a slovenský Google a dodáva: „Pomocou ďalšej významnej inovácie slovenských mapových služieb sa teraz turisti dostanú ľahko a bez problémov do obľúbených lokalít.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM