Správy

Bude príbeh Žilinčana európskym filmom roka? Koza je medzi naj filmami Európy vlaňajška

O filme Koza, príbehu žilinského boxera Petra Baláža a jeho blížiacej sa premiére, sme už informovali. Zdá sa však, že ešte o ňom budeme "počuť." Snímka sa dostala medzi 52 najlepších titulov európskej kinematografie vlaňajška.

Ilustračný obrázok k článku Bude príbeh Žilinčana európskym filmom roka? Koza je medzi naj filmami Európy vlaňajška
Zdroj: Dnes24.sk

Európska filmová akadémia sa do prestížneho výberu 52 najlepších titulov európskej kinematografie uplynulého roka – Selection, rozhodla zaradiť film Koza. Vyše 3000 členov Európskej filmovej akadémie ho teraz bude mať možnosť navrhnúť do nominácií o najlepší film, réžiu, scenár, herca či herečku. Informovala o tom Zuzana Kizáková, PR manažérka filmu.

Ako dodala, nominácie budú vyhlásené 7. novembra v rámci 12. ročníka Európskeho filmového festivalu v Seville, z ktorých budú neskôr akadémiou vybraní a vyhlásení víťazi Európskych filmových cien, a to 12. decembra v Berlíne.

“Európska filmová akadémia je rešpektovaná európska organizácia, ktorej členmi sú etablovaní a prestížni európski filmoví tvorcovia – ich priazeň voči nášmu filmu, ktorý ani nebol národnou nomináciou, je prejavom veľkej dôvery a sme za neho nesmierne vďační a veľmi si ho vážime,” povedal Ivan Ostrochovský, režisér filmu a žilinský rodák.

Film Koza v slovenských kín štartuje od 10. septembra ako otvárací film najväčšej putovnej prehliadky PROJEKT 100, Asociácie slovenských filmových klubov. Je príbehom Žilinčana, boxera Petra Baláža, prezývaného Koza. V 90. rokoch reprezentoval Slovensko na olympiáde v Atlante. Po rokoch bez tréningov sa rozhodne, za vidinou zárobku, vyraziť na cestu za svojou poslednou prehrou. S manažérom Zvonkom sa vydávajú na “turné” naprieč Európou, v ktorom nejde o víťazstvá, ale o to, koľko úderov Koza zvládne.

Môže vás tiež zaujímať:

Poďakovanie účinkujúcim aj miestnym ľuďom: Film Koza bude mať v Žiline špeciálnu premiéru

Foto: kozamovie.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM