Michal Demjanovič Rôzne

Budatínsky park obľúbenou lokalitou: Za jeden mesiac ním prešlo vyše 30-tisíc návštevníkov

Najpopulárnejší je park počas sviatkov a víkendov. Priemerne ním prejde okolo 900 chodcov. Pohyb chodcov v parku monitorujú od 25. augusta.

Ilustračný obrázok k článku Budatínsky park obľúbenou lokalitou: Za jeden mesiac ním prešlo vyše 30-tisíc návštevníkov
Zdroj: TASR

Areálom Budatínskeho parku pri Budatínskom hrade v Žiline prešlo za jeden mesiac 30.470 návštev­níkov. Na základe elektronických údajov z dvoch sčítacích zariadení, ktoré od 25. augusta monitorujú pohyb chodcov v parku, o tom dnes informovala hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Lenka Záteková.

Kompletne zrekonštruovaný

„Budatínsky park je od roku 1963 spolu s hradom národnou kultúrnou pamiatkou. Odkedy je v našej správe, podarilo sa nám zveľadiť jeho okolie a vďaka investícii takmer 700.000 eur ho pred piatimi rokmi aj kompletne zrevitalizovať. Je vyhľadávaným miestom pre turistov a veľmi ma teší, že popularitu dnes vidíme už aj v reálnych číslach,“ uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár.

Doplnil, že sčítače sú umiestnené pri vstupoch do hradného areálu na oboch stranách. „Najpopulárnejší je park počas sviatkov a víkendov. Priemerne ním prejde okolo 900 chodcov. No poslednú nedeľu už máme rekordné číslo, a to 1818 návštevníkov, ktorí sa vybrali na prechádzku alebo sa rozhodli navštíviť samotný hrad,“ informoval Blanár.

Môže vás zaujímať: Víkend ako stvorený na prírodu a dobroty: 3 miesta v Žiline, kde je radosť mať piknik

Zdroj: Ekopolis

Láka aj baroková kaplnka

ŽSK otvoril koncom júla v Budatíne i nové hradné priestory a kaplnku, čím láka záujemcov na unikátne prehliadky. „Zrekonštruovaná je časť druhého a tretie nadzemné podlažie a okrem artefaktov histórie očarí turistov aj jedinečná expozícia drotárstva. Záujem je i o barokovú kaplnku z 18. storočia. Je to nádherný priestor, ktorý prirodzene upúta,“ podotkla riaditeľka Považského múzea v Žiline Zuzana Kmeťová.

Jedna z najstarších architektonických pamiatok na území krajského mesta prešla od roku 2009 obnovou za viac ako päť miliónov eur a ŽSK plánuje do budúcnosti ďalšie zhruba dvojmiliónové investície. „Momentálne dokončujeme obnovu vonkajších fasád a čaká nás ešte rekonštrukcia hospodárskych budov pred hradom,“ dodal predseda ŽSK.

Čítajte tiež:

Budatínsky hrad opravený: Chystá sa veľká paráda!

Tesla otvorila nabíjaciu stanicu v OC Mirage: Žilinčania ju môžu využívať zadarmo

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM