Adela Fruckova Kultúra

Bratislavská ulica bola kedysi časťou prominentnej zóny: Dobové fotky, ktoré musíte vidieť!

Dnes sa to už len ani len nezdá, ale zdevastovaná Bratislavská ulica bola kedysi časťou prominentnej zóny nášho mesta. Nová Žilina sa totiž v minulosti radila medzi nadštandardné lokality na bývanie. Prinášame vám dobové fotky, ktoré určite zaujmú nejedného obyvateľa Žiliny.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavská ulica bola kedysi časťou prominentnej zóny: Dobové fotky, ktoré musíte vidieť!
Zdroj: Dnes24.sk

Názov Nová Žilina väčšinou evokuje akoby vznik nového mesta. Táto predstava nemá ďaleko od reality. Pôvodná Žilina sa rozvíjala smerom k železničnej stanici a Nová Žilina predstavovala konečnú zastávku Považskej železnice. V súčasnosti to cestujúci na trati Košice – Žilina – Bratislava ani nevnímajú, ale v minulosti sa pri stavbe Považskej železnice nedoriešilo jej prepojenie s Košicko-bohumínskou železnicou. Riešenie predstavovala spojka Nová Žilina, ktorú vybudovali v roku 1912 ako regulérnu spojku medzi oboma traťami. Železničiarska kolónia Nová Žilina vznikla pre účely ubytovania strojvodcov, rušňovodičov a iných pracovníkov železnice. Na ubytovanie týchto pracovníkov si táto Považská železnica vybudovala Novú Žilinu, ktorá slúžila aj ako zastávka osobných vlakov.

Veľmi pekné byty

„Byty, ktoré boli súčasťou Novej Žiliny, boli veľmi pekné a dalo by sa povedať, že boli nadpriemerne na tú dobu vybavené – boli tam kúpeľne, kuchyne, elektrika, tečúca voda. Vtedy to nebol bežný štandard,“ hovorí o stave vtedajších bytov historik pochádzajúci zo Žiliny, Peter Štanský.

„Boli tam viaceré typy bytov – jedny sa líšili od druhých kvalitou, váženejší železničiari mali krajšie byty. Tí pochádzali väčšinou z ostatných častí Uhorska, teda z dnešného hľadiska z Maďarska, pretože profesijných rušňovodičov a strojvodcov tu v Žiline bolo málo,“ opisuje. Maďarských železničiarov po roku 1918 nahradili v Novej Žiline českí železničiari, ktorí bývali takisto v lepších kategóriách bytov, nachádzajúcich sa na Bratislavskej ulici a jej okolí.

Zdevastovaná bytová oblasť

V 90-tych rokoch sa rozhodlo, že sa rómske obyvateľstvo vysťahuje zo stredu mesta a pridelili sa im byty na Novej Žiline, postupne sa táto komunita sústreďovala do tejto časti. Starí obyvatelia bytov postupne túto štvrť opustili.

„Na historických pohľadniciach vidno, že to bola skutočne prominentná zóna, bolo to jedno z najlepších a najdrahších bývaní v Žiline. Avšak počas socializmu, kedy prichádzali rôzne projekty na asimiláciu rómskych komunít sa začalo pozerať na túto štvrť ako na zónu na periférii záujmu. Za to, že tieto byty rómski obyvatelia zdevastovali, nemôže ani súčasná ani predošlá generácia,“ hovorí na tému zničenej mestskej štvrte, ktorá bola kedysi ozdobou mesta, hovorca Žiliny Pavol Čorba.

Historické foto: Archív Petra Štanského (Ing.J.Nedorosta); Foto zbúraného domu: www.zilina-gallery.sk

Môže vás ešte zaujímať:

Na Bratislavskej ulici v Žiline sa už prikročilo k demolácii: FOTO a VIDEO z búrania bytového domu

Na Bratislavskej ulici idú búrať bytový dom: Prepadli sa v ňom poschodia!

To treba vidieť: Sledujte, ako kedysi vyzerala Nová Žilina
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM