Jozef Legéň Správy

Boj s diviakmi na Hájiku: Bude preriedenie krovín a presvetlenie pozemkov stačiť?

Počas uplynulého víkendu vyše sto dobrovoľníkov pomáhalo na sídlisku Hájik preriediť kroviny a presvetliť pozemky, kde sa najčastejšie zdržiavajú diviaky. Či to je dostatočné opatrenie, aby diviaky na sídlisko nechodili, azda ukáže čas.

Ilustračný obrázok k článku Boj s diviakmi na Hájiku: Bude preriedenie krovín a presvetlenie pozemkov stačiť?
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Žilina si uvedomuje nepríjemnú situáciu na sídlisku Hájik s voľne pohybujúcimi sa diviakmi. Hoci intenzívne rokovania s poľovníckymi združeniami nepriniesli požadovaný výsledok, neostáva Mesto nečinné. Uplynulú sobotu zorganizovalo Mesto v spolupráci s urbárnikmi brigádu, ktorej cieľom bolo revitalizovať pozemky v blízkosti schodiska zo Závodia na sídlisko Hájik.

„Mesto Žilina si plne uvedomuje nepríjemnú a nebezpečnú situáciu ohľadom prítomnosti diviakov v intraviláne mesta, obzvlášť na sídlisku Hájik. Iniciovali sme rokovania a vyvinuli veľký tlak na príslušné úrady a organizácie, ktoré sú kompetentné v uvedenej problematike konať, žiaľ, zatiaľ sa nepodarilo dosiahnuť želaný výsledok,“ informoval Pavol Čorba, hovorca mesta.

Mesto neostáva nečinné a iniciatívne prišlo s tým, aby sa dobrovoľníci v sobotu 19. októbra zúčastnili brigády, na ktorej sa preriedili kroviny a presvetlili zanedbané pozemky, kde sa najčastejšie zdržiavajú diviaky. Problém zvýšeného výskytu diviakov v tomto období je totiž spôsobený aj dozrievaním ovocia a plodov, ktoré sa v blízkych sadoch nachádzajú a sú zdrojom potravy pre diviačiu zver.

Účasť obyvateľov sídliska bola minimálna

„Úprimne sa chcem poďakovať všetkým tým, ktorí reagovali na výzvu Mesta a prišli pomôcť obyvateľom sídliska Hájik. Treba povedať, že všetci tí, ktorí tu dnes pracovali, ukázali maximálnu mieru spolupatričnosti s obyvateľmi sídliska Hájik. Obzvlášť preto, lebo prevažná väčšina dobrovoľníkov vôbec nebola z tohto sídliska, ale z iných častí mesta,“ povedal primátor mesta Žilina Igor Choma na záver spoločnej brigády.

Mesto Žilina ďakuje všetkým tým, ktorí sa na brigáde podieľali. Našim úsilím je a bude pomáhať občanom nášho mesta v rámci kompetencií a možností, ktoré Mesto má. S poľutovaním však zúčastnení na brigáde konštatovali, že účasť obyvateľov sídliska Hájik bola minimálna, pričom diviaky sa naučili chodiť na Hájik aj kvôli tomu, že niektorí „Hájičania“ diviaky dlhé roky prikrmovali.

foto/zdroj: mesto Žilina

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM