Rôzne

Blogerka Nikola v Banskej Štiavnici: Tipy na 4 najkrajšie prechádzky! FOTO

Banská Štiavnica chytí za srdce každého, kto sa ju rozhodne navštíviť. Na to, aby ste spoznali Banskú Štiavnicu, vám jeden deň stačiť nebude, ale môžeme vám odporučiť tieto štyri najlepšie okruhy.

Ilustračný obrázok k článku Blogerka Nikola v Banskej Štiavnici: Tipy na 4 najkrajšie prechádzky! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Odporúčam však nezabudnúť pribaliť si aj topánky vhodné na turistiku; darmo, Banská Štiavnica je ukrytá v Štiavnických vrchoch a keďže mám skoro všetky trasy pochodené, hovorím s istotou – šľapky sú nevyhovujúca obuv.

Okruhy som vám zoradila od najmenej náročnej trasy až po najnáročnejšiu, aspoň si budete vedieť vypočítať kedy a kam sa vydať :)

1. okruh – prechádzka po meste, alebo mestské korzo

Je to prechádzka námestiami a samotným štiavnickým korzom. Samotná trasa je nenáročná a može trvať tak 1–2 hodiny, zaleží na tom, či si sadnete niekam na kávičku a podobne. Na túto jedinú vychádzku si môžete zobrať aj tie šľapky.

Odporúčaná trasa: Začíname na Radničnom námestí pri evanjelickom kostole a pokračujeme popri Mestskej radnici až ku Kostolu sv. Kataríny. Dostaneme sa na Námestie sv. Trojice, ktorého dominantou je morový stĺp, ktorý isto neprehliadnete. Potom sa môžete vydať do Múzea Berggericht (toto múzeum funguje už od roku 1927).
Ďalej sa popri Dome slávnej Sládkovičovej Maríny dostanete na Štiavnický Trotuár – hlavné štiavnické obchodné korzo. Nájdete tu malé obchodíky a skvelé kaviarne. A naša vychádzka končí pri Jezuitskej rezidencii, ktorú nájdete oproti Kammerhofu, vedľa farského kostola. Na fasáde budovy môžete vidieť žiarivé maľované slnečné hodiny.

2. okruh – stúpanie k Novému Zámku

Môžete začať v centre a pomaly stúpať smerom nahor k Novému Zámku (odporúčam pohodlnejšie topánky). Cesta vám bude trvať takú hodinu, najmä ak si vyberiete trasu popri židovskom cintoríne. Vychádzka sa predĺži aj keď sa vyberiete na samotný nový zámok – je tam stála expozícia a zo 4 . poschodia je nádherný výhľad na celé mesto. Vstup na Nový Zámok stojí 2 € a ak chcete fotiť, priplatíte si ďalšie 2 €.

Odporúčaná trasa: Znova môžeme začať na Radničnom námestí, ale vyberieme sa opačným smerom k Novozámockej ulici. Hneď prvé, čo na našej ceste uvidíme je synagóga. Ďalej môžeme pokračovať po Novozámockej ulici až k Novému zámku, ale my vám ponúkame ešte trochu inú trasu. Od synagógy môžeme pokračovať ďalej po Striebornej ulici (je to najstaršia ulica v meste), až sa dostaneme k starým dreveným schodom, ktoré keď vyšliapeme, naskytne sa nám výhľad na Banskú Štiavnicu a potom sa znovu dostaneme na Novozámockú ulicu.
Ďalšia zachádzka vedie cez Katovu ulicu (áno dobre si myslíte – názov je odvodený od samotných katov, pretože tu kedysi bývali), ktorá ponúka ešte krajšie výhľady na celé mesto – nájdete tu panoramatickú vyhliadku. Pokračujeme popri Židovskom cintoríne a dostaneme sa až k hradbám Nového zámku.

3.okruh – cestou okolo Starého zámku

Čaká vás mierne prevýšenie a dokonca aj nespevnené chodníky – určite si vyberte vhodnú obuv. .Celá vychádzka potrvá viac ako 2 hodiny tak sa na to poriadne pripravte.

Odporúčaná trasa: Opäť začíname na Radničnom námestí a popri súsoší Panny Márie sa po schodoch dostaneme až k Starému zámku (postavili ho ako kostol, ale neskôr slúžil ako protiturecká pevnosť). Ďalej pokračujeme po opevnených múroch, ktoré chránili tento zámok a dostaneme sa k Centrálke (evanjelické lýceum, ktoré uzatvára námestie sv. Trojice), ďalej pokračujeme smerom do kopcov k Učiteľskému ústavu po Kutnohorskej ulici, pokračujeme ďalej touto ulicou až ku časti, ktorá sa volá Kutná hora je to časť Banskej Štiavnice, ktorá bola osídlená baníkmi. Až sa dostaneme naspäť poza hradby Starého zámku znovu do centra mesta.

4. okruh – putovanie na Kalváriu

Pripravte sa na najdlhšiu vychádzku, počítajte s tým, že bude trvať okolo troch hodín. Samotný areál je trochu vzdialený od samotného centra. Ale táto prechádzka bude určite stáť zato.

Odporúčaná trasa: Tentokrát začíname pri Farskom kostole na Akademickej ulici a pokračujeme popri Hellovom dome (bývala stanica dostavníkovej pošty) a bývalom gymnáziu až ku krásnej Botanickej záhrade (je to zelené srdce kamennej Banskej Štiavnice. Od Botanickej záhrady na vás čakajú značky, ktoré vás povedú až na samotnú Kalváriu. Takže aby ste nezablúdili sledujte tabule. Kalvária je barokový areál z 18. storočia, ktorý púta pozornosť zo všetkých strán Banskej Štiavnice. Je vraj jedna z najkrajších barokových kalvárií v Európe.

Nikola Koňár Schmidtová, travel blogger: Som vášnivá cestovateľka, rada zbieram tipy a delím sa s nimi so svojimi priateľmi. Popri cestovaní mi robí spoločnosť vždy dobrá kniha. Patrím do kategógie “kaviarenských povaľačov” – kde rada čerpám inšpiráciu na svoje ďalšie cesty. Vychutnávam si popritom voňavú kávičku, no nepohrdnem ani dobrým koláčikom. Tak nech sa páči, vyrážame :)

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM