Samospráva

Blanár a poslanci zložili sľuby: Smer v zastupiteľstve dominuje, polepšili si aj nezávislí

Staronový predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár a poslanecký zbor v pondelok zložili sľub v Sobášnom paláci v Bytči. V zastupiteľstve Žilinského samosprávneho kraja dominuje Smer-SD, Poslanci Smeru-SD obsadili 19 z 57 kresiel.

Ilustračný obrázok k článku Blanár a poslanci zložili sľuby: Smer v zastupiteľstve dominuje, polepšili si aj nezávislí
Zdroj: Webnoviny.sk

Žilinský župan Juraj Blanár a 57 krajských poslancov v pondelok zložilo sľub v Sobášnom paláci v Bytči. Podľa Blanára (Smer-SD) pridanou hodnotou krajskej samosprávy je spätosť poslancov a predsedu s obyvateľmi kraja, ktorí dokážu rozhodnúť lepšie ako niekto z Bratislavy.

„Som presvedčený, že Žilinský samosprávny kraj za svoje obdobie existencie obstál a plní si svoju úlohu veľmi významne. Mnohé veci, ktoré nedokázal urobiť štát, napríklad v optimalizácii škôl, v sociálnych službách či v starostlivosti o cesty, urobil kraj. A rozhodli a urobili to priamo volení zástupcovia, či už predseda alebo poslanci, ktorí sú priamo spätí s obyvateľmi nášho kraja a nie niekto z Bratislavy, z ďaleka. A myslím si, že práve toto je pridaná hodnota krajskej samosprávy,“ povedal Blanár po ustanovujúcom zastupiteľstve Žilinského samosprávneho kraja, na ktorom sa zúčastnil aj predseda Národnej rady SR Pavol Paška.

Občanov má stále na mysli

Blanár, ktorý pokračuje vo funkcii krajského predsedu už tretie volebné obdobie, zdôraznil, že je potrebné neustále myslieť na občanov kraja. „Sme tu pre všetkých občanov Žilinského samosprávneho kraja. Tak predseda, ako aj poslanci, ktorí boli zvolení. Stále by sme mali myslieť na to, na čo sme tu a pre koho sme tu. Aby sme náš kraj posunuli dopredu. Aby sme náš kraj urobili atraktívny pre investorov. Aby náš kraj bol naozaj spoločným domovom pre všetkých, ktorí tu majú svoje korene a boli naň prirodzene hrdí,“ povedal Blanár.

Úspešný kandidát Smeru-SD, SNS a Strany zelených hneď po voľbách avizoval, že nechystá žiadne zásadné zmeny, chce pokračovať v čerpaní eurofondov, ozdravovaní nemocníc a zveľaďovaní ciest. Podľa Blanára však bude potrebné urobiť zmeny v zdaňovaní motorových vozidiel či financovaní stredného školstva.

Smer v zastupiteľstve dominuje

„Samozrejme, je pred nami ešte veľa práce, pretože si musíme vyjasniť, aké bude financovanie do budúcnosti, pretože sa musíme veľmi vážne pobaviť o dani z motorových vozidiel, ktorá je diskriminačná, nie je vyvážená, a musíme sa rovnako baviť o zmene financovania v strednom školstve, ktoré takisto nie je úplne v poriadku a je ho potrebné zmeniť. Je tu množstvo výziev, ktoré nás čakajú,“ povedal Blanár.

V zastupiteľstve Žilinského samosprávneho kraja dominuje Smer-SD, ktorý si polepšil o tri poslanecké kreslá. O päť viac je aj nezávislých poslancov. Poslanci Smeru-SD obsadili 19 z 57 kresiel, koalícia KDH – Most-Híd – SaS – SDKÚ-DS získala 16 poslaneckých mandátov, SNS tri, ĽS-HZDS dva a koalíciu Nová väčšina-Dohoda – OKS zastupuje jeden poslanec, nezávislých poslancov je 16.

V predošlom žilinskom krajskom zastupiteľstve mala 27 poslancov koalícia Smer – SNS – ĽS-HZDS – HZD (z nich 16 nominovala strana Smer), ďalších 15 poslancov reprezentovalo koalíciu KDH – OKS, štyria poslanci reprezentovali farby SDKÚ-DS a 11 poslancov bolo nezávislých.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM