Jozef Legéň Rôzne

Bilancia Staromestských slávností: Mesto výrazne ušetrilo, v permanencii boli aj policajti či záchranári

Najväčšia akcia roka opäť raz prilákala do srdce nášho mesta tisíce návštevníkov. Mesto Žilina na Staromestských slanostiach v tomto roku výrazne ušetrilo, i keď na bohatom programe to badať nebolo. Jubilejný ročník je definitívne za nami a preto je čas na jeho bilancovanie.

Ilustračný obrázok k článku Bilancia Staromestských slávností: Mesto výrazne ušetrilo, v permanencii boli aj policajti či záchranári
Zdroj: Dnes24.sk

Dvadsiaty ročník Staromestských slávností prilákal do centra Žiliny množstvo návštevníkov všetkých vekových kategórií, pre ktorých organizátori pripravili počas troch dní bohatý hudobný program, širokú ponuku rozmanitých remeselníckych výrobkov a sprievodné podujatia. Za týmto všetkým sa však skrýva veľa práce organizačného tímu a brigádnikov.

Remeselnícke výrobky a občerstvenie

Na jubilejnom 20. ročníku Staromestských slávností sa zúčastnilo 91 predajcov remeselníckych výrobkov a 18 stánkov s občerstvením. Pri výbere tovaru a predajcov bolo hlavným kritériom remeselná výroba, ktorá sprevádza podujatie od jeho začiatkov a prináša do mesta staré tradície. Za užívanie verejného priestranstva za stánky pribudlo do rozpočtu Mesta 5 085 €.

Takmer dvojnásobný počet kapiel a účinkujúcich

Počas tohtoročných Staromestských slávností vystúpilo 44 umeleckých súborov, kapiel a interpretov, z toho bolo 15 vystúpení detí z Centra voľného času Žilina a zo základných, materských a umeleckých škôl. Samozrejme nemohli chýbať ani kluby seniorov. Mesto vysúťažilo technické zabezpečenie Staromestských slávností a program na Námestí Andreja Hlinku vo výške 40 788 €, čo je najnižšia suma za uvedenú službu za posledné roky a zároveň Mesto získalo najsilnejší program v rámci oboch dní. Víťazná Agentúra Duna, vzhľadom na jubilejný ročník, priviedla do mesta 15 kapiel súčasnej špičky slovenskej populárnej a rockovej hudby, čo je takmer dvojnásobný počet kapiel a účinkujúcich. Mesto požadovalo vo verejnej súťaži 8 kapiel alebo interpretov.

Zostavenie programu

Dramaturgiu programu Staromestských slávností pripravil Odbor kultúry, športu, cestovného ruchu a miestneho rozvoja Mestského úradu v Žiline pod vedením Ingrid Dolníkovej. Slávnostný sprievod režíroval a technicky zabezpečoval riaditeľ Mestského divadla Žilina, Anton Šulík.

Veľký úspech Rozprávkového dňa detí

V rámci Staromestských slávností bolo zorganizovaných 6 sprievodných podujatí. Najväčší úspech z nich mal Rozprávkový deň detí, ktorý organizovali Mesto a Centrum voľného času Žilina. Do Sadu SNP prišlo súťažiť viac ako 500 detí, čo je doterajší rekord. Na organizáciu Dňa detí sponzorsky prispeli aj predajcovia remeselníckych výrobkov z trhov, rozdalo sa 300 ks horaliek, lízaniek a minerálok (poskytnutých Metrom a.s.), cukrovej vaty, či kráľovských orieškov. K príjemnej atmosfére a oslave dňa detí prispel aj Klub žilinských kuchárov a cukrárov poriadnou dávkou palaciniek, ktoré pripravovalo súbežne 6 kuchárov. K akcii taktiež prispeli členovia záchranárskej kynológie a v neposlednom rade Ponorkový klub Žilina.

Finančné náklady – Mesto výrazne ušetrilo

Celkové náklady tohtoročných Staromestských slávností predstavujú sumu 69 692 €. Náklady mimo verejnej súťaže boli 28 904 €, v ktorých je započítaný program na Mariánskom námestí, organizačné zabezpečenie, propagácia, pitný režim, technické prvky, sedačky, záchranné zložky, a pod. Vďaka partnerom má Mesto Žilina v tomto roku najnižšie náklady v porovnaní s predchádzajúcimi ročníkmi, čo predstavuje sumu 35 922 €.

„Za podporu by sme v tomto roku chceli poďakovať generálnemu partnerovi – spoločnosti KIA Motors Slovakia (25 000 €), partnerom: SEVAK (5 000 €), Pivovar Černá Hora (3 000 €), ako aj ostatným partnerom, ktorí zabezpečili materiálnu podporu v celkovej hodnote 770 €. Po mnohých rokoch bol pripravený aj bohatý ohňostroj, ktorý stál 2 980 €,“ uvádza hovorca mesta Pavol Čorba.

Mestská polícia Žilina (MP)

Počas Staromestských slávností MP objasňovala 115 priestupkov. Okrem dopravných priestupkov v pešej zóne riešila MP prevažne priestupky proti verejnému poriadku a proti občianskemu spolunažívaniu, roztržky medzi podguráženými návštevníkmi, priestupky na úseku ochrany pred alkoholizmom a inými toxikomániami, resp. porušovanie VZN mesta Žilina o úprave podmienok predaja, podávania a požívania alkoholických nápojov. Mestskí policajti pomáhali starším dezorientovaným osobám, pomoc poskytli rodičom pri hľadaní stratených detí a zraneným osobám poskytli predlekársku pomoc do príchodu RZP.

V nočných hodinách chránili majetok mesta, občanov a predávajúcich stánkarov. Množstvo stratených vecí sa prostredníctvom mestskej polície dostalo do rúk ich majiteľom, ostatné neprevzaté stratené veci ako peňaženky, kľúče od vozidiel, doklady a iné si môžu ich vlastníci prísť prevziať do budovy MP Žilina, neskôr budú odložené na Okresnom úrade na Ulici J. Kráľa v Žiline – straty a nálezy.

Zdravotná služba

Od piatku 30. mája od 15.00 hod. do soboty 31. mája do druhej hodiny po polnoci bolo celkovo 12 volaní na tiesňovú linku 155, výjazdov ZZS bolo 8, z toho 5 výjazdov RLP (posádka s lekárom) a 3 výjazdy RZP (posádka so záchranárom). Ošetrených a následne transportovaných bolo 5 mužov, 4 ženy a 3 deti (2 deti narodené v roku 1997 a jedno dieťa narodené v roku 1999) s diagnózou poruchy psychiky a správania sa zapríčinené užitím alkoholu.

Ostatné hovory boli odkonzultované alebo odporučené na stálu službu RZP, ktorá mala stanovisko na Námestí Andreja Hlinku pri fontáne. Táto posádka ošetrovala len ľahšie poranenia. Tieto informácie poskytol Mgr. Boris Chmel – manažér pre komunikáciu s verejnosťou z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Slovenskej republiky.

Zhodnotenie a poďakovania

„Veľmi ma teší, že sa nám podarilo dôstojne osláviť jubilejný 20. ročník Staromestských slávností a všetky generácie si v programe našli to, čo sa im najviac páčilo. Skutočne sa nám podaril kultúrny zázrak v tom, že za menej peňazí bolo viac muziky v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi. Chcem sa poďakovať generálnemu partnerovi podujatia – spoločnosti Kia Motors Slovakia a všetkým tým, ktorí akoukoľvek formou podporili toto nezabudnuteľné podujatie. Želám si, aby sme tradíciu Staromestských slávností rozvíjali v tom duchu, aby z roka na rok boli veľkolepejšie, o čom svedčí aj tento jubilejný ročník,“ konštatuje primátor mesta Žilina Igor Choma.

foto/zdroj: Mesto Žilina

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM