Jozef Legéň Správy

Bez násilia každý deň: V 6 mestách Žilinského kraja prevencia proti násiliu

„Bez násilia každý deň“ je mottom zajtrajšej preventívnej akcie polície. Takmer 50 policajných preventistov aj za účasti rôznych odborníkov pre verejnosť pripravilo viaceré preventívne aktivity na desiatkach miest v rámci celého Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Bez násilia každý deň: V 6 mestách Žilinského kraja prevencia proti násiliu

Záujemcovia majú možnosť získať rady o tom, ako sa nestať obeťou násilia, ako sa v prípade násilia správať a informácie pre obete násilných trestných činov. Bez násilia by mal byť každý deň v roku. Neustále sa však stretávame s jeho rôznymi podobami. Dochádza k nemu predovšetkým na miestach, kde na to majú páchatelia príležitosť. Útoky mávajú fyzický, psychický, aj sexuálny charakter. Ide o prípady lúpežných prepadnutí, znásilnení a rôznych foriem ublíženia na zdraví. V minulom roku v rámci Slovenska polícia zaznamenala 974 lúpeží, 88 znásilnení a prípadov ublíženia na zdraví až 2.183.

S násilím sa stretávame aj za zatvorenými dverami v podobe takzvaného „domáceho násilia“, kedy sú ľudia obeťami neľudského správania, sú zneužívaní alebo týraní. Takéto konanie je porušovaním základných ľudských práv. Polícia v minulom roku evidovala 284 prípadov týrania blízkej a zverenej osoby.

Vždy treba kontaktovať políciu

Život, zdravie, sloboda, či iné práva sú hodnoty spoločnosti, ktoré chráni Trestný zákon. Ak dochádza k ich ohrozeniu alebo porušeniu je potrebné zasiahnuť. V ideálnych prípadoch preventívne, no niekedy dochádza k násiliu bez varovania. Ak dochádza k domácemu násiliu, je potrebné problém neodkladať a riešiť ho.

Pre obete je oznámenie polícii iste ťažké rozhodnutie, zvlášť ak je útočník blízka osoba. No ani príbuzenský vzťah nikoho neoprávňuje páchať trestnú činnosť. Policajný zbor chráni všetkých, preto by poškodení nemali váhať a s dôverou sa môžu kedykoľvek obrátiť na políciu. Násilie nemusí oznámiť len obeť, ale ktokoľvek, komu na iných záleží.

Vyvarovať sa nebezpečným miestam

Okrem násilia v súkromí sa môžu jeho formy prejaviť kdekoľvek. V parkoch, na okraji lesa, na odľahlých miestach, aj v zastavanej časti obce, či vo vchode bytového domu. Treba mať neustále na pamäti, že násilník si svoju obeť môže vytipovať alebo môže využiť akúkoľvek vhodnú príležitosť. Napríklad za asistencie alkoholu, či drog na rôznych večierkoch.

Polícia už dlhšie spolupracuje so Slovenskou asociáciou Ju – Jitsu, kde trénuje aj veľa príslušníkov polície. V mesiacoch apríl a máj títo policajti ponúkajú ženám, ako potenciálnym obetiam násilia, možnosť bezplatne si vyskúšať účinné prvky sebaobrany bojového umenia Ju – Jitsu.

Miesta a časy konania preventívnych aktivít v Žilinskom kraji pod názvom „Bez násilia každý deň“

Mesto, obec Čas konania Inštitúcia, adresa
Kysucké Nové Mesto 14,00 h Klub 96, Kysucké Nové Mesto
Nižná 10,00 h KD v Nižnej
Liptovský Hrádok 09,45 h SOŠ elektrotechnická L.Hrádok
Martin 09,00 h Gymnázium P. Tótha, Martin
Ružomberok 10,00 h SZŠ obchodu a služieb, ul. S.Viatora
Rajecké Teplice 10,00 h MsÚ Rajecké Teplice
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM