Kultúra

Bábkové divadlo opäť zaplnené: Kata dcéra kata zožala úspech

V Bábkovom divadle Žilina sa uskutočnila premiéra divadelnej inscenácie Kata dcéra kata. Premiéra bola uvedená v rámci celoslovenského podujatia Noc divadiel, ktorého iniciátorom je Divadelný ústav v Bratislave. Predstavenie bolo za dobrovoľné vstupné.

Ilustračný obrázok k článku Bábkové divadlo opäť zaplnené: Kata dcéra kata zožala úspech
Foto: Iveta Hrabovská

Novembrová premiéra bola úspešným vyústením projektu, ktorý spustilo Bábkové divadlo Žilina v sezóne 2012/2013. Jeho cieľom bolo vytvoriť podujatie podporujúce kultúrnu identitu Žilinčanov. Do prípravy a realizácie projektu boli zapojení umelci zo Žiliny a vybraní hostia.

Autor a režisér Jakub Nvota v spolupráci s dramaturgom BDŽ Petrom Palikom pripravili scenár, ktorý čerpal námet zo starých legiend a povestí o meste Žilina. Zámerom bolo naštudovať pouličné predstavenie, ktoré obohatí kultúrny program v uliciach Žiliny. Výtvarný koncept projektu mali na starosti súrodenci Miroslav Daubrava a Jaroslav Daubrava, hudobne na projekte spolupracoval Peter Vaňouček.

Inscenácia v podaní umeleckého súboru BDŽ sa pri svojom prvom uvedení stretla s veľkým úspechom. Sála BDŽ bola naplnená do posledného miesta divákmi, ktorí premiéru ocenili neutíchajúcim potleskom. Najmä diváci zo Žiliny a okolia s nadšením privítali, že táto pouličná komédia prináša témy, motívy a reálie z prostredia, ktoré je im známe a blízke. To potvrdilo opodstatnenie zámeru i naplnenie cieľa, ktorý sa BDŽ a jeho tvorcovia vytýčili na začiatku.

Bábkové divadlo opäť zaplnené: Kata dcéra kata zožala úspech
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM