Správy

Autovraky v žilinských uliciach sa nedajú prehliadnuť: Čo na to mesto?

K nefunkčným autám špatiacim ulice nášho mesta sa častokrát nikto nehlási. Mesto problém rieši a ruku k dielu môžu priložiť aj Žilinčania...

Ilustračný obrázok k článku Autovraky v žilinských uliciach sa nedajú prehliadnuť: Čo na to mesto?
Zdroj: TASR

Na verejných parkoviskách v Žiline zistilo mesto v tomto roku 46 autovrakov. Po výzve ich odstránili majitelia 11, mesto odtiahlo sedem a 28 majiteľom autovrakov zaslalo výzvu na odstránenie. TASR o tom informoval hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Nahlasujte vraky, vyzýva mesto

Upozornil, že ak aj po zákonnej lehote zostanú vozidlá na mieste, mesto pristúpi k ich okamžitému odtiahnutiu. ,,Prosíme obyvateľov mesta, aby nepojazdné dlho zaparkované autá nahlasovali. Na výber majú tri spôsoby, a to telefonicky na čísle 041/562 11 66, e-mailom operacne@mpza.sk alebo osobne na príslušnom okrsku Mestskej polície Žilina," uviedol Čorba.

,,Pri nahlasovaní treba uviesť adresu, na ktorej sa autovrak nachádza, typ, farbu a poznávaciu značku, ak ju má. Nahlásené auto musí byť bez platnej technickej a emisnej kontroly. V prípade, ak má vozidlo štátne poznávacie značky, úrady upovedomia majiteľa, aby si ho odtiahol. Ak je autovrak bez poznávacích značiek, bude automaticky odtiahnutý," doplnil hovorca mesta Žilina.

Na vrakoch sa učia budúci hasiči

Správca komunikácie podľa neho odťahuje autovraky na parkovisko určené Okresným úradom Žilina (areál Dopravného podniku mesta Žiliny), kde sú odstavené minimálne jeden rok. ,,Ak si ich majiteľ neprevezme, berie si ich na výcvik stredná hasičská škola a následne idú na zošrotovanie. V minulosti bol tento problém oveľa rozsiahlejší, zlepšenie nastalo po tom, keď okresný úrad začal dávať pokuty za nedodržiavanie pravidelných technických a emisných kontrol majiteľom vozidiel," dodal Čorba.

Na základe podnetov od občanov naposledy odtiahli červený autovrak z Tulskej ulice na Vlčincoch. ,,Máme v pláne odtiahnuť aj ďalšie autovraky. Prosíme však občanov o strpenie, pretože samotnému odtiahnutiu predchádza zdĺhavý a komplikovaný proces. V prvom rade je podľa zákona povinný takéto vozidlo odstrániť majiteľ. Ak to neurobí, prichádza na rad nútené odstránenie, pri ktorom majiteľ hradí náklady. Mesto Žilina musí poslať najprv výzvu majiteľovi vozidla, aby vrak odstránil. Ak to do 30 dní od doručenia zásielky neurobí, môže mesto odtiahnuť auto na určené parkovisko. Problémom je najmä to, že autovraky sú podľa zákona odpad, a preto je potrebné dodržiavať prísnu legislatívu," zdôraznil zástupca primátora Žiliny Patrik Groma.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM