Jozef Legéň Samospráva

Aupark obnovil žalobu na mesto: Primátor nemieni zaplatiť ani euro!

Podstatou žaloby je náhrada majetkovej ujmy, ktorú investorovi žilinského Auparku spôsobilo predbežné opatrenie iniciované mestom pod vedením exprimátora Ivana Harmana. Majetková ujma Auparku za prieťahy pri výstavbe je cca 18 miliónov eur.

Ilustračný obrázok k článku Aupark obnovil žalobu na mesto: Primátor nemieni zaplatiť ani euro!
Zdroj: Webnoviny.sk

Žilinský Aupark opäť žaluje mesto za prieťahy pri výstavbe obchodného centra, chce 17,6 milióna eur ako ujdený zisk za jeden a pol roka. Žilinská radnica je rozhodnutá súdiť sa, primátor Igor Choma vylučuje akékoľvek mimosúdne finančné vyrovnanie.

Budú sa súdiť

Aupark zažaloval mesto ešte začiatkom minulého roka, vlani v júni však žalobu prerušil a odvtedy sa s mestom snažil dohodnúť mimosúdne.

„Nádejali sme sa, že spoločnosť HB Reavis neobnoví ten spor, nestalo sa tak. Čiže my musíme rátať s alternatívou, že sa ideme súdiť o tých 17,6 milióna eur, ktoré si nárokovala HB Reavis a medzi tým už túto pohľadávku predala nejakej ďalšej spoločnosti, čím sa samozrejme situácia komplikuje. Ale ja som vyzval aj zástupcov HB Reavis respektíve ich nástupcu, aby sme sa stretli na nejakom tom predsúdnom rokovaní, aby sme celkom reálne vyložili svoje karty na stôl a aby sme sa snažili jednoducho dohodnúť na tom, aby sa s nami nesúdili,“ povedal žilinský primátor Igor Choma.

Mesto nezaplatí ani euro

Primátor Žiliny už viackrát deklaroval, že mesto nezaplatí Auparku ani euro, Choma je ochotný nanajvýš sa verejne ospravedlniť investorovi obchodného centra za prieťahy spôsobené bývalým vedením.

„Po právnych analýzach, ktoré sme urobili, som presvedčený, že by sme neobišli zle, je veľká pravdepodobnosť, že by sme tento súdny spor vyhrali. Bude to však obrovská záťaž z pohľadu právnych a súdnych poplatkov, takže preto ešte hľadáme iné riešenie. Ja som skôr za spôsob dohodnúť sa a pre mňa dohoda znamená stiahnutie žaloby. Ja sa viem ospravedlniť za neoprávnené postupy mesta, kde bolo preukázané súdom, že mesto nekonalo správne, za to sa viem aj verejne ospravedlniť. Isto však nepristúpime na žiadne mimosúdne vyrovnanie, buď sa stiahne žaloba a budeme vychádzať dobre, alebo budeme musieť ísť do toho súdneho sporu,“ povedal.

Náhrada majetkovej ujmy

Podstatou žaloby je náhrada majetkovej ujmy, ktorú investorovi žilinského Auparku spoločnosti HB Reavis Group spôsobilo predbežné opatrenie iniciované mestom pod vedením exprimátora Ivana Harmana.

„Predbežné opatrenie vydal Krajský súd v Žiline v roku 2007 v nadväznosti na žalobu podanú mestom Žilina vo veci určenia neplatnosti kúpnej zmluvy k pozemkom. Dôsledkom tohto predbežného opatrenia bolo niekoľkoročné zdržanie projektu, čo spôsobilo najmä predraženie jeho financovania ako aj vznik škody vo forme ujdeného zisku. Vzťahy s mestom Žilina sú v súčasnosti na nanajvýš korektnej úrovni, avšak našej spoločnosti bola reálne spôsobená nemalá majetková ujma, žiadame preto morálnu i finančnú satisfakciu za to, čo nám nezodpovedným konaním bývalých predstaviteľov mesta bolo spôsobené,“ povedal Roman Karabelli zo spoločnosti HB Reavis Group minulý rok po podaní žaloby.

Spoločnosť HB Reavis Group v auguste oznámila predaj nákupného centra Aupark Žilina spoločnosti New Europe Property Investments Plc. (NEPI). Spoločnosť NEPI je kótovaná obchodná spoločnosť zaoberajúca sa nehnuteľnosťami, ktorá vznikla v roku 2007 na ostrove Man.

S výstavbou Auparku na bývalom žilinskom Námestí Ľudovíta Štúra začali v júli 2007 a hotový ho otvorili v októbri 2010. S investorom obchodného centra sa súdili susediaci hotel aj mesto. Žilinská radnica podala v roku 2007 žalobu na súd o určenie neplatnosti zmluvy, ktorou mesto v roku 2003 pod vedením vtedajšieho primátora Jána Slotu predalo Štúrovo námestie. Okresný súd v tejto veci rozhodol v prospech Auparku. Súdne spory s Auparkom stáli Žilinu približne 50-tisíc eur.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM