Kultúra

AMFO 2013: Najlepší žilinskí fotografi sú známi

V Makovického dome sa stretli milovníci fotografie všetkých vekových skupín. Na slávnostnej vernisáži výstavy z regionálnej súťaže neprofesionálnej fotografickej tvorby AMFO 2013 sa vyhlasovali výsledky súťaže.

Ilustračný obrázok k článku AMFO 2013: Najlepší žilinskí fotografi sú známi
Zdroj: Dnes24.sk

Súťaž pripravilo Krajské kultúrne stredisko v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. Tohto ročníka sa zúčastnilo 24 fotografov so 146 fotografiami.

Chyby fotografov

Fotografie posudzovala trojčlenná odborná porota v zložení Juraj Rek zo Žiliny, Zuzana Horváthová z Hlohovca a Ján Láclavík zo Sklabiňského Podzámku. Nebola to ľahká práca. Fotografie boli od autorov vo veku od 14 do 80 rokov, rôzneho žánru i technického spracovania. Ján Láclavík, skúsený dlhoročný porotca i fotograf, ocenil motívy najmladšej skupiny, ale podotkol, že mladým ešte chýba fotografické videnie a je potrebné viac popracovať na kompozícii. Zuzana Horváthová sa vyjadrila k cyklom:

„Hodnotnejší je cyklus, ktorý má rovnaký formát fotografie a dobrú myšlienkovú prepracovanosť, náväznosť a dramatičnosť.“ A predseda poroty Juraj Rek ešte dodal: „Amatérsky prístup k fotografickému vyjadrovaniu je veľmi liberálny, slobodný a vo svojej podstate i neohraničený. Preto práca poroty vychádzala z maximálnej tolerancie k súťažným fotografiám a posudzovala ich individuálne.“

Víťazi

Na základe mnohých kritérií pri hodnotení súťažných prác porota takto rozhodla o víťazoch súťaže. V najmladšej vekovej skupine do 16 rokov v kategórii farebná fotografia udelila iba jedno ocenenie – druhé miesto Anne Bechnej zo Žiliny.

V druhej skupine autorov do 21 rokov prvé miesto v kategórii čiernobiela fotografia získala** Lucia Gschwandtnerová** a v kategórii farebná fotografia Lucia Bechná, obe autorky zo Žiliny.

V tretej skupine autorov nad 21 rokov porota ocenila v kategórii čiernobiela fotografia prvým miestom Dávida Lajmona a v kategórii farebná fotografia Mariána Závackého.

Tematická kategória je v tomto ročníku súťaže venovaná 1 150. výročiu príchodu Cyrila a Metoda na naše územie a Európskemu roku občanov. V nej zvíťazil Žilinčan Marián Závacký.

„Celkovo možno považovať tohtoročnú súťažnú kolekciu AMFO za štandardnú. Mnohé práce však veľmi príjemne prekvapili a možno ich považovať za takmer profesionálne,“ uzatvára hodnotenie súťaže Juraj Rek.

Výstava do 8. februára

Výstava z regionálnej súťaže neprofesionálnej fotografickej tvorby AMFO 2013 potrvá v Makovického dome do 8. februára a návštevníci si ju môžu pozrieť v pracovných dňoch od 8. do 16. hodiny. Po dohode s pracovníkmi Krajského kultúrneho strediska v Žiline je možné výstavu navštíviť aj mimo uvedeného času.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM