Igor Petrík Správy

Ako prebieha výber do 5. pluku v Žiline? Behy so zbraňou aj riešenia hlavolamov! FOTO

Z takmer päťdesiatky uchádzačov o členstvo v 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline ich preskúšaním prešlo len pár. Podľa hovorcu pluku, niektorí vypadli hneď v prvý deň. Skúšaní boli aj z hlavolamov.

Ilustračný obrázok k článku Ako prebieha výber do 5. pluku v Žiline? Behy so zbraňou aj riešenia hlavolamov! FOTO
Zdroj: TASR

Výber nových príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline z útvarov a zariadení Ozbrojených síl SR zredukoval počet uchádzačov zo 46 na 15. Podľa hovorcu 5. pluku špeciálneho určenia Mária Pažického vypadlo niekoľko uchádzačov hneď v prvý deň po preskúšaní z takzvaných vševojskových noriem a telesnej prípravy.

Uchádzači riešili aj hlavolamy

Vybratí uchádzači podľa neho majú za sebou napríklad preskúšanie z pohybovej výkonnosti, presuny so záťažou na čas, plávanie, prekážkovú dráhu, behy so zbraňou, streľbu či lanové techniky. „Súčasťou testovania boli však i riešenia hlavolamov, pamäťové testy a topografia. K základným podmienkam, ktoré musí spĺňať uchádzač o službu v 5. pluku špeciálneho určenia, patrí minimálne dvojročná služba profesionálneho vojaka v inom útvare alebo zariadení Ozbrojených síl SR a bezchybný zdravotný stav,“ povedal Pažický.

Zdôraznil, že účelom je vybrať príslušníkov z radov Ozbrojených síl SR pre potreby 5. pluku špeciálneho určenia – jednotky určenej na plnenie úloh Síl pre špeciálne operácie. „V čase výberu sa zisťujú vlastnosti jednotlivcov, najmä ich odhodlanie, disciplína, motivácia, charakter a súdržnosť. Pre tieto zistenia sa aplikuje striedanie fyzickej záťaže, psychického tlaku, respektíve ich súčasné pôsobenie na odolnosť jednotlivcov či výkon monotónnych činností. Ale aj simultánny výkon odlišných činností v jednom čase,“ povedal hovorca 5. pluku špeciálneho určenia.

Výber ohromil pozorovateľa

Doplnil, že na aktuálnom výbere do pluku žilinských špeciálov sa v úlohe inštruktora a pozorovateľa zúčastnil aj poddôstojník Veliteľstva síl pre špeciálne operácie USA v Európe. „Som ohromený prácou všetkých inštruktorov v čase výberu. Sú to profesionáli na najvyššej úrovni a pre výber do svojich radov vytvorili podmienky s uplatnením pokročilého myslenia. Sú na špici vývoja európskych špeciálnych síl,“ zhodnotil výber uchádzačov.

Výber do elitnej jednotky je podľa jedného z uchádzačov náročný fyzicky aj psychicky. „Rôzne psychotesty, kontrolné otázky, budia nás v noci. Je tam veľa vecí, s ktorými sa musíme vyrovnať a pracovať. Je to náročné, ale dá sa to zvládnuť. Som tu, lebo práca ma baví. Chcem naďalej na sebe ‚makať‘ a zlepšovať sa,“ dodal.

Dvadsiatka príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia je v súčasnosti nasadená v operácii Resolute support v Afganistane. „V piatok (29. 5.) bude práve rozlúčka s ich nasledovníkmi. Zatiaľ sme v tejto operácii. Čas ukáže, či budeme pokračovať niekde inde. Momentálne tam plnia úlohy mentoringu, cvičia afganské jednotky na vojensko-policajnej úrovni, aby v budúcnosti mohli fungovať sami, bez podpory koaličných síl,“ uzatvoril Pažický.

Foto: ilustračné

Výber do 5. pluku špeciálneho určenia OBRAZOM
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM