Samospráva

Ako chutí Žilinský kraj: Kulinárske dni aj budúci rok

V septembri sa Žilinským samosprávnym krajom šírili vône tradičných regionálnych jedál. Každý jeden z piatich regiónov rozvoňali počas dvoch týždňov Kulinárske dni, gastronomické podujatia s názvom „Krásy a zaujímavosti Žilinského kraja“.

Ilustračný obrázok k článku Ako chutí Žilinský kraj: Kulinárske dni aj budúci rok
Foto: Iveta Hrabovská

„Séria chutných podujatí nášho kraja pokračuje v tomto roku aj v decembri. Lahodné menu v podobe prezentácií o tajoch kulinárskych pochúťok našich predkov ale i o efektívnom využití marketingu v gastronómií, pripravuje Žilinská župa na konferencii o chutiach Žilinského kraja. Účastníkov vtiahneme do života Horného Považia, Kysúc, Turca, Liptova a Oravy, a porozprávame, ako si naši prastarí rodičia pestovali plodiny, aké potraviny tvorili ich jedálničky a akými spôsobmi stolovali,“ priblížil predseda ŽSK Juraja Blanár.

Konferencia s názvom „Ako chutí Žilinský kraj“, ktorá sa uskutoční v stredu 5. decembra 2012 v kongresovej sále Úradu ŽSK v Žiline, nadviaže na tohtoročné Kulinárske dni. Tie si mohli návštevníci vychutnať v Múzeu slovenskej dediny v Martine, v skanzenoch v Pribyline a Vychylovke, ale tiež na Oravskom a Budatínskom hrade. Každý, kto mal chuť, mohol bezplatne okúsiť všakovaké špeciality, ktoré sa varili priamo na mieste. Čo región, to iná kuchyňa, iné ingrediencie, iné zvyky.

V Liptove si približne 800 turistov mohlo vyskúšať pochúťky ako šišky, makovú štrúdľu, haruľu, kapustníky či mäsové pirohy. Martinský skanzen lákal na omamné vône slivkového pyré, tekvicovej a swallenbergskej omáčky, perníkov či mliečnej polievky. Tieto delikatesy si nenechalo ujsť a ochutnalo ich asi 500 zvedavcov. Takmer 1 200 maškrtníkov na Orave si zase oblizovalo prsty najmä po hroznovej omáčke, hrachovej či jačmennej kaši ale aj po orechovom pyré.

Kysucký kulinársky deň

Kysucký kulinársky deň ponúkol pre približne 800 turistov pochúťky ako podlesníky, bryndzové halušky, kapustniaky a pečené zemiaky so slaninkou a kapustou. Kuchyňu starých materí z Horného Považia odskúšalo asi 2 000 návštevníkov.

Vône pečených buchiet, oškvarkových pagáčikov, syrových trojuholníkov či medovníkových koliesok rozvoňali celý areál Budatínskeho hradu. Stánky s ochutnávkami tradičných kulinárskych pochúťok Žilinského kraja dopĺňali ľudoví remeselníci a majstri, ktorí sa postarali o ukážky zvykov a remesiel našich praotcov. Príjemnú atmosféru dopĺňali tóny ľudových piesní v podaní regionálnych folklórnych skupín a detských súborov.

„Tradičné jedlá tvoria súčasť nášho kultúrneho dedičstva a treba ich propagovať, pretože by bolo hriechom, ak by sa vytratili z nášho života,“ skonštatoval žilinský župan J. Blanár. Kulinárske dni budú pokračovať aj v budúcom roku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM