Jozef Legéň Krimi

Akcie autičkárov v Žiline: Koľko a kde sa v meste kradnú autá najviac?

Zisťovali sme štatistiku krádeží motorových vozidiel v Žiline. Krádeží je stále pomerne dosť. Polícia upozorňuje hlavne na opatrnosť vodičov.

Ilustračný obrázok k článku Akcie autičkárov v Žiline: Koľko a kde sa v meste kradnú autá najviac?
Zdroj: TASR

Krádeže motorových vozidiel patria k veľmi vážnym problémom majetkovej kriminality, pretože na ne sú často napojené aj iné druhy zločinu ako pašovanie drog a zbraní, krádeže vlámaním a podobne.

Koľko a kde sa najviac kradnú?

„Počas vlaňajšieho roka polícia v okrese Žilina zaznamenala 94 krádeží motorových vozidiel. Za prvý štvrťrok tohto roka 2013 eviduje OR PZ v Žiline 20 krádeží motorových vozidiel a sedem prípadov polícia objasnila,“ informuje krajský policajný hovorca Radko Moravčík.

Polícia upozorňuje hlavne na fakt, že príležitosť robí zlodeja. Čím je majiteľ auta opatrnejší, tým je väčšia pravdepodobnosť, že mu auto nebude odcudzené. Páchatelia podľa polície najčastejšie odcudzia tie vozidlá, ktoré parkujú na ulici na voľných neosvetlených plochách. Krádeží sa dopúšťajú príležitostní aj profesionálni zlodeji.

„Ku krádežiam dochádza najmä z voľných parkovacích plôch. Pri zabezpečení auta sa treba riadiť tým, že čím viac ochranných prvkov, tým je pre zlodeja ťažšie ho ukradnúť. Pri opustení vozidla je dôležité skontrolovať uzamknutie vozidla aj fyzicky a nespoliehať sa len na centrálne uzamykanie. Je potrebné si všímať okolie pri parkovaní vozidla a prípadné podozrivé správanie oznámiť ihneď polícii,“ zdôraznil Moravcík.

Výstraha pre vodičov

Polícia žiada občanov, aby si ani pri krátkom opustení vozidla v ňom nenechávali rôzne cenné veci, ako napríklad fotoaparáty, kamery, mobilné telefóny, notebooky, navigačné systémy, autorádiá, doklady, finančnú hotovosť, kabelky, pracovné náradie, športovú výstroj, ale ani prázdne tašky a rôzne iné veci, ktoré lákajú zlodejov a často sa stávajú pre nich ľahkou korisťou.

„Pri krádeži vlámaním do vozidla často dochádza nielen k odcudzeniu vecí, ale aj k jeho nezanedbateľnému poškodeniu. Treba si uvedomiť, že auto nie je výklad ani pancierový trezor. Veci si neodkladajte ani do kufra auta na mieste kde parkujete, nakoľko Vás môžu sledovať potenciálni dlhoprstí, ktorí pôjdu do Vášho auta „nakupovať“ už naisto. Ponechaním cenných vecí vo vozidle zvyšujete riziko vykradnutia vozidla a pamätajte… príležitosť robí zlodeja. Ak už chcete nechať veci v kufri svojho zaparkovaného auta, dajte ich tam na inom mieste ako parkujete. Pri opustení vozidla skontrolujte uzamknutie vozidla aj fyzicky a nespoliehajte sa len na centrálne uzamykanie. Vozidlá odporúčame parkovať na strážených a osvetlených parkoviskách,“ povedal Moravčík.

Ak už dôjde k vlámaniu

„Ak už dôjde k vykradnutiu vozidla, je veľmi dôležité ničoho sa nedotýkať, nesadať do vozidla, nakoľko by mohlo dôjsť k zničeniu stôp, ktoré môžu identifikovať páchateľa protiprávneho konania. Dodržiavaním týchto základných odporúčaní a rád chránime svoj majetok a eliminujeme tak možnosť stať sa obeťou tejto trestnej činnosti,“ objasnil Moravčík

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM