Iveta Hrabovská Kultúra

Festival Jeden svet aj tento rok na Stanici

Kultúrne centrum Stanica prináša žilinskému divákovi už po deviatykrát dokumentárne filmy festivalu Jeden svet. Leitmotívom tohto ročníka je „Svet v pohybe“ a okrem viac ako 20 dokumentov ponúka zaujímavých hostí a diskusie pre dospelých, divadlo pre deti, či premietania pre školy.

Ilustračný obrázok k článku Festival Jeden svet aj tento rok na Stanici
Foto: Iveta Hrabovská

Akcia sa bude konať od stredy 23. do nedele 27. januára v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie, kníhkupectve Artforum a Nadácii Polis.

Počas piatich dní 23. – 27. 1. (streda – nedeľa) sa návštevníci zoznámia s realitou piatich kontinentov a piatich hlavných tém „Sveta v pohybe“ – arabská jar a globálne protesty, kríza kapitalizmu a alternatívne systémy, ekologické a katastrofické otázky, genderová téma a vlastná minulosť.

Zaujímaví hostia

O postavení cirkvi v Československu v 50. rokoch minulého storočia, ale aj o dnešnom stave budú v stredu 23.1. v Nadácii Polis diskutovať vedec Norbert Kmeť, biskup Dušan Špiner, Marián Balázs z AM Report a autor filmu Tiene barbarskej noci Ondrej Krajňák, ktorý bude v rámci diskusie i odpremietaný.

Vo štvrtok 24.1. budú na Stanici o politických, ekonomických a sociálnych alternatívach k súčasnému modelu debatovať ekonóm Juraj Karpiš, analytik David Sulík a politológ Vladimír Prorok.

V sobotu si na svoje prídu dobrodružstva chtivé deti a ich rodičia, ak navštívia divadelné predstavenie o polárnikoch, eskimákoch a snehu Arktický Robinson. Sobotný večer bude patriť slovenským dokumentaristom. Tomáš Rafa uvedie svoj dlhodobý projekt Nový nacionalizmus a odpremietaný bude i nový film Zuzany Piussi Krehká identita.

V nedeľu 27.1. je do programu zaradený víťaz pražského festivalu Jeden svet, film Zvláštny let.

Ponuka pre školy

Pre základné a stredné školy je už tradične pripravená špeciálna ponuka projekcií vybraných filmov festivalu, obohatených o lektorský úvod a diskusiu. Pre žiakov základných škôl sú projekcie bezplatné, pre študentov stredných škôl je návšteva za symbolickú sumu a vyzbieraná suma pôjde na podporu projektov OZ Človek v ohrození. Snímky rozširujú témy výuky občianskej náuky, dejepisu či zemepisu.

Kompletný program festivalu, ako aj ponuku pre školy, nájdete na webstránke www.stanica.sk v sekcii Program, resp. Pre školy. Prehliadku pripravujeme v spolupráci s občianskym združením Človek v ohrození.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM